Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: Архитектурно исторически резерват - Мелник 
100 национални туристически обекта: Архитектурно исторически резерват - Мелник : cнимка 1 100 национални туристически обекта: Архитектурно исторически резерват - Мелник : снимка 2 100 национални туристически обекта: Архитектурно исторически резерват - Мелник : снимка 3
100 национални туристически обекта: Архитектурно исторически резерват - Мелник : cнимка 4 100 национални туристически обекта: Архитектурно исторически резерват - Мелник : снимка 5 100 национални туристически обекта: Архитектурно исторически резерват - Мелник : снимка 6
снимки: Георги Аврамов      
Описание:

Мелник е разположен в югозападната част на Пирин, в община Сандански.

Широко известният балнеоложки център Сандански е разположен в близост до южните склонове на Пирин, откъдето извират множество минерални извори. Красивите паркове и останките от древните селища, съществували някога на това място, създават една изключително приятна атмосфера в града, чиито лековити минерални води и климат са му донесли световната слава на климатичен курорт, в който успешно се лекува бронхиална астма. Четири звездният хотел Сандански и луксозният хотелски комплекс Свети Врач предлагат комфорт и модерно медицинско обслужване.

Скътан в югозападните склонове на Пирин, Мелник е най-малкият град в България. Обявен е за културно-исторически резерват и за град-музей.

С население от около 400 жители, Мелник е известен с искрящото си червено вино, впечатляващи старинни къщи и природни забележителности.

Името на Мелник се свързва с думата Мелон, близка до славянската Мел – значеща бяла глина, креда.

Мелник е известен с уникалната си архитектура, многобройните археологически забележителности, Роженският манастир (XVI век) и най-вече с мелнишкото вино - любимото вино на Чърчил.

Градът привлича многобройни посетители от страната и чужбина със чудноватите златисти пирамидални планински образувания намиращи се по билата на близко отстоящата планина Пирин. Намиращ се на 380м надморска височина, Мелник е богат на природни красоти. Според легендите, античният герой Спартак е роден по тези земи, обитавани от Тракийското племе Меди. Мелник е също град, известен още от Средновековието като производител на особено качествено и търсено вино, особено високо ценено в намиращият се недалеч Солун. Като център на винопроизводството Мелник става прочут през 14 век. През 13–и век градът изживява едни от най-динамичните и противоречиви дни в своята история, когато местният феодал го откъсва от територията на Българското Царство и го обявява за независима провинция.
През XVII-XVIII век производството на тютюн и силното мелнишко вино превръща Мелник в процъфтяващо търговско средище.
Строителството получава сериозен тласък. Повечето от намиращите се все още жилищни руини датират от това време. Според намерените археологически доказателства градът се е простирал не само по билото на Свети Никола, където се намира и съвременния град Мелник, но е продължавал и по северното било. Особено представителна е била болярската къща, останки от която могат да се видят и днес в източната част на града.

Градът е архитектурен резерват. За културни паметници са обявени 96 сгради. Къщите са разположени амфитеатрално, по този начин оформяйки многобройни тесни улички с малки магазини и изби.

Сред къщите-паметници могат да се споменат тези, на Сандъкчиев, Ламбов, Янков и Даскалев. Но най-впечатляваща е тази на Кордопулов, изградена през 1758г.
Все така силни са и градските стени. Огрените от слънцето прозорци както и в миналото, така и сега, отразяват случващото се на улиците.
Кордопуловата, Пашовата и Цинцаровата къща са впечатляващи образци на местната архитектура. Църквата Св. Никола чудодеец (1756 г.) е най-значителна сред петте възрожденски църкви в града.

Мелнишката и Роженската река, заедно с техните притоци, са се врязали дълбоко в слабо споените пясъчници. Дъждовете и изветрянето са завършили останалото, извайвайки своеобразни и причудливи форми - готически храмове, кули, колони, гъби, рибни перки и какво ли още не. Истински рай за човешкото въображение и фантазия.

На 6 км североизточно от Мелник се намира Роженския манастир. Той е единственият манастир, възстановен през първите векове на турското владичество, който е оцелял до наши дни. Построен е през 12 или 13 век от владетеля на Мелник деспот Слав.
Роженския манастир дължи славата си преди всичко на възхитителната дърворезба на иконостаса и аналоя.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: Архитектурно исторически резерват - Мелник

Местонахождение: Град Мелник се намира на 24 км от Сандански. До него води част (12 км) от международния път София-Атина. Има и редовна автобусна линия за Петрич, Благоевград и София. Близката жп гара Дамяница, от линията София-Кулата, е на 12 км от Мелник.

Надморска височина: 437 метра
Население: 400
Пощенски код: 2820
Телелефонен код: 07437

Географски координати:
41.522762, 23.392757


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно врме: Туристически обекти с персонал: 08.00 - 18.00 ч.
Печат: Да - при екскурзоводите.
Възможност за нощувка: град Мелник
Разнообразни са възможностите за нощувка и прехрана. Най-много удобства предлага големият хотел-ресторант “Мелник” в центъра на града. Най-предпочитани са обаче семейните хотели в старите къщи, предлагащи домашен уют и българско гостоприемство.
Ето някои от тях: “Лумпаровата къща”, “Узуновата къща”, “Милушевата къща”, “Родина”. Всяка от тях предлага оригинална национална кухня. Най-евтино може да се пренощува в туристическата спалня, помещаваща се в старинната Паскалева къща. Има и около 20 други частни квартири.

На палатка в околностите.

хижа Пирин - 5 часа пеша ,за информация и резервации: 02/980 12 85; 0896/688 319; 0896/688 320
За контакти: 07437 /229
Маршрути: Светороженски манастир "Рождество богородично" - 6 км, построен ХІІІ в.(има печат).
Работно време на манастира за туристи: 08.00 - 18.00 ч.
Можете да стигнете до манастира за около 1 час по пътека през мелнишките пирамиди. Горещо ви препоръчвам този маршрут - така ще видите красотата на Мелник от птичи поглед.
Времетраене на маршрута 1 - 1.3 часа.

Гробът на Яне Снадански е в непосредствена близост до Роженския манастир

хижа Пирин
От Роженския манастир продължавате към хижа Пирин.
До хижата се достига за около 5 часа пеша. Маршрута е със средна трудност и красиви гредки. За информация и резервации на хижа Пирин: 02/980 12 85; 0896/688 319; 0896/688 320

Местност "Рупите" - храм паметник "Света Петка Българска" - 10 км.

вр. Кожух

хижа Беласица
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Архитектурно исторически резерват - Мелник

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010