Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: местност "Рупите" - храм паметник "Света Петка Българска"
100 национални туристически обекта: местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска : cнимка 1 100 национални туристически обекта: местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска : снимка 2 100 национални туристически обекта: местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска : снимка 3
100 национални туристически обекта: местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска : cнимка 4 100 национални туристически обекта: местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска : снимка 5 100 национални туристически обекта: местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска : снимка 6
100 национални туристически обекта: местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска : cнимка 4 100 национални туристически обекта: местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска : снимка 5 100 национални туристически обекта: местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска : снимка 6
Описание:

Рупите е малко планинско селце разположено в югоизточната част на Благоевградска област, на около 10-12 км разстояние от Петрич, на десния бряг на река Струма. Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът й се оформя от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина.

Името "Кожух" произлиза от формата на възвишението, наподобяваща наметнат кожух. Връхната му точка е на 281 м над морето, но поради малката надморска височина на Петричкото поле, се извисява като истинска планина

Кожух планина е обявена за природна забележителност през 1962 г., заради интересния й произход и разпространените тук редки представители на флората и фауната.

Рупите отдавна е придобила широка известност като мястото, в което се е зареждала с енергия и е приемала посетители най-популярната българска пророчица Вангелия Гущерова, наричана от народа - "баба Ванга" (3.Х.1911-11.VІІІ.1996 г.).

Според легендата, когато Ванга е била на 6 години и се е явил ангел, който и предложил да избере между зрението и ясновидството и тя е избрала второто. Придобитите впоследствие прорицателски и лечителски способности и печелят голям брой поклонници и последователи, а видението ,което получава за град Варна залят от вода води до откриването на голямо подпочвено езеро намиращо се под града.

Попитали Ванга защо стои на това място. А тя отговорила:

“- Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.”

През 1992 г. пророчицата построява черквата "Св. Петка Българска", превърнала се веднага в място за поклонение за хиляди нуждаещи се хора. Иконите на иконостаса са рисувани от известния художник проф. Светлин Русев, като образите на светците са прекалено реалистични и не се одобряват от Св. Синод. Повечето от обикновените хора, обаче, ги харесват, за което свидетелства и нескончаемият поток от посетители. В близост може да се види и къщичката на леля Ванга.

Непосредствено до комплекса извира топла минерална вода с температура 78 0С и дебит 35 л/сек. Част от водата е каптирана и по тръбопровод е отведена до гр. Петрич. Останалата част образува гьолове, в които могат да се видят търсещи избавление от различни болести хора.

На 2 км. източно от с. Рупите в месността Кожух се намират руините от един от най-големите антични градове по долината на Струма, съществувал от ІV в. пр. Хр. до VІ в. сл. Хр. В досегашната исторически изследвания този град се свързваше с античната Петра. Откритият тук през 2002 г. латински надпис от 309 г. сл. Хр. по недвусмислен начин доказа, че край село Рупите се е намирал античния град Хераклея Синтика, споменат многократно от античните автори. Досега този град бе локализиран на юг от Беласица.

Всяка година в Рупите на 15 август, (Успение Богородично) се провежда традиционен събор. Предлагат се лакомства, играчки и дрехи. Свири се традиционна музика от Югозападнa България и се танцуват местни хора. Популярни спортни мероприятия по време на събитието са футболът и народната борба.

Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: местност "Рупите" - храм паметник "Света Петка Българска"

Местонахождение: Рупите е малко планинско селце разположено в югоизточната част на Благоевградска област, на около 10-12 км разстояние от Петрич, на десния бряг на река Струма.

Географски координати:
41.459034, 23.264221


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно врме: 8.00-19.00 часа за туристи
Печат: има печат
Възможност за нощувка: На палатка в околностите.

хижа Пирин - за информация и резервации: 02/980 12 85; 0896/688 319; 0896/688 320

хижа Беласица - 0888 872 409
За контакти: тел: 0724/20 50; 0887/66 76 70
Маршрути: вр. Кожух
Изкачването може да стане директно от черквата на леля Ванга за около час. Пътеки почти няма, но като ориентир може да се използва стълбът за високо напрежение, издигащ се на седловината вляво от вр. Кожух. Покоряването му никак не е лесно, поради големия наклон и липсата на очертана пътека и е по силите само на опитни туристи. Правят впечатление вулканичните скали, скалните пирамиди в основата на "планината", както и един "обесен" камък като този в Рила. Гледката от върха е приказна, като от него се вижда както цялото Петричко поле, така и обкръжаващите го планини.

гр. Мелник

Светороженски манастир "Рождество богородично"

хижа Беласица - над Петрич
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010