Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Светороженски манастир "Рождество богородично"
100 национални туристически обекта: Светороженски манастир Рождество богородично : cнимка 1 100 национални туристически обекта: Светороженски манастир Рождество богородично : снимка 2 100 национални туристически обекта: Светороженски манастир Рождество богородично : снимка 3
100 национални туристически обекта: Светороженски манастир Рождество богородично : cнимка 4 100 национални туристически обекта: Светороженски манастир Рождество богородично : снимка 5 100 национални туристически обекта: Светороженски манастир Рождество богородично : снимка 6
Описание:

Роженският манастир е втората по големина обител в Пиринска Македония след Рилския манастир и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Според източници, пазени в Атон, Гърция, той е създаден през 890 г.[източник?]

Манастирският комплекс се състои от черква, параклис-костница, жилищни и стопански сгради. Роженският манастир е един от големите манастири в България.

Манастирът има неправилна шестоъгълна форма, като жилищните сгради обграждат красив двор, в средата на който е разположена църквата. Всички сгради са конструирани в различни периоди, като монашеската трапезария, костницата и няколко от селскостопанските сгради са най-стари, още отпреди опожаряването през 17-ти век. Освен с добре запазените стенописи, манастирът е известен и със своите стъклописи и уникални дърворезби. Както и други манастири, така и Роженския си има своя чудотворна икона-защитничка (на Дева Мария), която се пази в кивот в параклиса “Св. Св. Козма и Дамян”. Според преданието, иконата е едно от малкото копия от светено желязо, собственост на вдовица от Никея (Гърция). При управлението на Импреатор Теофилус, известен по византийско време със своето преследване на иконопоклоничеството, вдовицата хвърля иконата във водите за да избегне нейното унищожение от императора. Тя не потънала и плавала години преди да достигне портите на манастира Ивирон в Гърция през 999 г.

В манастира живеят над 20 монаси. Храмовият празник е на 8-ми септември , в чест на раждането на Св. Богородица, когато хора от целия регион се събират да участват в празненствата. .

Църквата на манастира – Свето Рождество Богородично, впоследствие дава името си на близкото село Рожен. По време на Деспот Алексий Слав, местен владетел при царуването на Цар Калоян (1197-1207) и неговия племенник, манастирът е обогатен с няколко нови сгради. През 17 век бива опожарен, но е възстановен в началото на 18 век с финансовата помощ на богати българи от цялата страна. Реконструкцията започва през 1715 г., а църквата е изцяло завършена през 1732 г. Манастирът достига своя апогей през 19 век, когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност.

До манастира е двуетажният параклис-костница "Рождество на Св. Йоан Кръстител" с апсида в самата източна стена, построен през 1597 г., а стенописан през 1662 г. На около 200 м източно е черквата "Св. Св. Кирил и Методий", построена през 1914 г., за да обслужва българите, които гърците не пускали в манастира. Инициативата за построяването и е на легендарния български воевода Яне Сандански. Той със свои съратници участва в освобождението на българска Македония. Край манастира е и гробът му.

Днес Роженският манастир е добре поддържан и е отворен за посетители през цялата година.

В манастира е сниман игралният филм "Време разделно"


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Светороженски манастир "Рождество богородично"

Местонахождение: Роженският манастир е разположен на около 5 км. от гр. Мелник в ниските части на Пирин. Той предлага изключителна гледка до върховете на Пирин и Беласица, както и до популярните мелнишки мелове – разположени около града пирамидални хълмове, образувани от ерозия.

Географски координати:
41.530472, 23.426596


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 08.00 - 18.00 часа за туристи
Печат: Да
Възможност за нощувка: В Манастира може да се нощува, а уютните механи в с. Рожен предлагат традиционна българска кухня и домашно мелнишко вино.

На палатка в околностите на манастира.

Само на 500 м. надолу по пътя има мотел и ресторант, а отдалечения на 5 км. гр. Мелник е популярна туристическа дестинация и предлага богат избор от чудесни места за спане и храна.

хижа Пирин - около 5 часа пеша, за информация и резервации: 02/980 12 85; 0896/688 319; 0896/688 320
За контакти:
Маршрути: гр. Мелник - Роженски манастир през Мелнишки пирамиди - 1,15 ч.
гробът на Яне Снадански - край манастира
хижа Пирин - 5.30 часа пеша
хижа Беласица (Петрич)
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Светороженски манастир Рождество богородично

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010