Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Дряновски манастир
100 национални туристически обекта: Дряновски манастир: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Дряновски манастир: снимка 2 100 национални туристически обекта: Дряновски манастир: снимка 3
Описание:

Дряновският манастир " Св.Архангел Михаил" е разположен на 4 км югозападно от Дряново в живописния пролом на Дряновска река. Манастирът е създаден през 12 в. по време на турското робство. Разрушаван е няколко пъти и е бил едно от големите книгохранилища и книжовни центрове. От 1845 г. манастирът е построен на днешното си местоположение.

Смята се че в първоначалния си вид манастирът се е намирал на 2 км. северно от сегашния (в местността Малкия Св. Архангел) и е построен от възстаналите търновски боляри - братята Асен и Петър. През 14 век Светата обител е била едно от главните средища на исихазма и е давала подслон на множество монаси. В началото на на 15-ти век манастирът бива разрушен от османските нашественици. В последствие е бил възобновен на ново място, в местността, известна днес под името Голям Св. Архангел, но участта и на тази обител е същата. За пореден път и вече на сегашното си място Дряновския манастир е изграден към края на 17-ти век. Съборната църква е била еднокорабна и полувкопана в земята и се намирала непосредствено до днешната, а освен нея имало и втори храм.

Обновяването на манастира започнало по времето на игумен Рафаил през 40-те години на 19-ти в. Издигнати са жилищните постройки откъм реката, а в 1845 г. е завършен и новия храм. Постепенно към края на столетието Дряновския манастир се превръща в религиозно и културно средище и една от най-големите и добре устроени обители в търновския регион. Дряновският манастир " Св.Архангел Михаил" е разположен на 4 км югозападно от Дряново в живописния пролом на Дряновска река.

Дряновските монаси активно са участвали в революционните борби за освобождение от турско иго. В манастира се намирала една от главните квартири на БЦРК в Търново и в него често са пребивавали Васил Левски и Георги Измирлиев. Имало е таен склад за храни и оръжия, поради което по време на Априлското въстание отрядът на поп Харитон и Бачо Киро се насочил натам и превърнал Светата обител в своя крепост. В битката с турската войска оцеляла само малка част от отряда, а манастира отново бива опожарен, като сравнително непокътната остава единствено църквата. Последното засега основно възстановяване е извършено скоро след Освобождението. Построени са ново крило към комплекса и паметник-музей. През 1925-та г. е издигната и камбанарията.

Приказната манастирска клисура има древна история. Първите хора я заселват през ранните праисторически епохи. Те обитават пещерите на масива Боруна и кухините в скалния венец Поличките. Най-старо е поселението на първобитния човек в пещера “Бачо Киро”, което датира от средния и късния период на старокаменната епоха (100 000 – 10 000 г. пр. н. е.). Археолозите проучват 5-метров културен пласт и разкриват над 6000 находки. Пещерата е благоустроена и пригодена за посещения от туристи.

Поселищните и културни традиции продължават да се развиват в медно каменната и бронзовата епохи, когато хората устройват жилищата си в каменните отверстия и кухините на Поличките. От началото на старожелязната епоха до Античността местните жители са траки, които остават в покрайнините на известните тракийски държавни обединения и имат значително по-бедна култура от сънародниците си.

В ранновизантийската епоха стратегическото значение на Предбалкана нараства, ускорява се стопанският и културният възход. При каньоните на реките ромеите изграждат крепости в местностите “Боруна” и “Града”, защото оценяват добрата възможност да се контролират проходите и пътищата в Средна Стара планина. Византийците изоставят крепостите през V век, когато Предбалканът влиза в територията на славянските племена. Същите започват да се използват през X век и влизат във владенията на най-популярните феодални господари в Северна България – бъдещите владетели Асеневци.

Крепостите "Боруна" и "Градът" са възлови звена и последна преграда за отбрана на българската столица Търновград.

Средновековната обител “св. Арахангел Михаил” е основана по времето на цар Калоян, след пренасяне на мощите на св. Михаил Войн от Потука в Търновград (1197 – 1207 г.). Процесията нощува край р. Дряновска под Града и по християнските канони на свещеното място се издига манастир. През вековете Дряновският манастир е средище на българската просвета и култура. Манастирът играе основна роля в подготовката на Априлското въстание в Първи Търновски окръг, тук са струпани запаси от храни и оръжие. На 29 април 1876 год. в Дряновския манастир влиза четата на поп Харитон – първият бунтовнически отряд в Търновски окръг и България. Обградени от турците водят 9-дневна битка и повечето загиват за свободата на България. Разрушеният и опожарен манастир е възстановен частично и на 3 април 1877 год. главният му храм е тържествено осветен. Игуменът Пахомий Стоянов отслужва първата панихида за загиналите четници. Храмът е без стенописи, с пробит от турски куршум потир и дупки от турските шрапнели в зидовете, съзнателно оставени от строителите, за да не се забрави миналото и българското страдание. Благодарните потомци вдигат паметник – костница през 1897 год. на загиналите въстаници.

Съвременният манастир е една от десетте най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Дряновски манастир

Местонахождение:
Намира се на 5 км югозападно от гр. Дряново под причудливо извития източен скален венец на старопланинското плато “Стражата” в красивите каньони на р. Дряновска и р. Андъка.
Манастирът отстои на около 3,5 часа път от София, на 4 часа от Варна, на 3 часа от Пловдив и на 2,5 часа от Русе, което означава, че са възможни дори еднодневни посещения от най-големите градски центрове на страната.


Географски координати:
42.950832, 25.431932


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: -
Печат: Да
Възможност за нощувка:
хижа Бачо Киро. Телефон 0676/ 21 06.
Стопанисва се от туристическо дружество "Бачо Киро". Телефон 0676/ 23 32.

В самия манастир има уютни стаи с по 2,3 5, 7, 10 легла на цени от 6 до 15 лв.В непосредствена близост до Светата обител има и няколко заведения с добра храна.
Телефони за връзка :0676/2389; 062/25670; 0887/546331

На палатка в околностите на манастира.
За контакти: 0676/2389; 062/25670; 0887/546331
Маршрути: Дряновска екопътека
Изградена през 2000г. в каньона на р. Андъка в района на Дряновския манастир със средства набрани от бизнесмени в общината, СТД “Бачо Киро” и МОСВ. Изпълнител на проекта беше БАСЕТ и СТД “Бачо Киро”. Екопътеката се извива в каньона на р. Андъка. Състои се от четири дървени мостчета и 6 стълби с различна височина, даващи възможност да се посетят части на каньона и посетителят да се докосне до девствената природа. Кръговият маршрут с трите обзорни площадки на скалата “Боруна” разкрива невероятната панорама на Дряновския манастир и богатството на растителните видове. Пътеката е от втора степен по трудност. Времетраенето на разходката трае 2 часа.

Екопътека “Via Ferrata” – Дряновски манастир
Изградена през 2003г. в района на Дряновския манастир от СТД “Бачо Киро”. Пътеката се вие от Дряновския манастир (по стълбите към ЖП линията), по линията и край “Сини вир”, над тунела на ЖП линията по каменна и желязна стълба, по ръба на скалния венец, до руините на крепостта “Градът” (платото “Стринава”) и скалата “Чуката”, назад през “Манастирско лозе” до Дряновски манастир. Маршрута е маркиран с блажна боя и табелки, лек от първа степен по трудност. Екопътеката преминава край реката, по ръба на източния скален венец над манастира и разкрива красива панорама към каньона на Дряновския манастир и великолепен изглед към гр. Дряново. На платото “Стринава” посетителят се среща със средновековната история на България в руините на крепостта “Градът”. Сред богатство от растителни видове не са изненадващи срещите с диви зайци, сърни и елени. Времетраенето на разходката е 3 часа.


Туристически пешеходни маршрути

Посетителите на Дряновския манастир имат възможността за няколко часа да се запознаят отблизо с красотата и неповторимостта на природата в дряновския край, като по тяхно желание се организират туристически походи, а ето и някои от възможните маршрути:

Дряновски манастир – с. Геша – с. Славейково – Римско тържище Дискодуратера – обратно до Дряновски манастир
Туристически излет за 6 часа по маршрут през широколистни гори и малки височини с хубави изгледи към района. Богато разнообразие на растения, билки и гъби.

Дряновски манастир - с. Върпища – с. Боженци – гр. Трявна /Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство Трявна/.
Туристически излет за 6 часа с водач. Маршрутът преминава край Пещера "Бачо Киро", останките на Римска и старобългарска крепост “Боруна”, широколистни гори и поляни и етнографско селище Боженци. Богато разнообразие на растителен и животински свят.

Дряновски манастир – кв. Цинга – кв. Крачунка (вековен дъб) – Дряновски манастир.
Излетът трае 3 часа. Маршрутът е по асфалтови пътища край р. Дряновска до вековен дъб в кв. Крачунка.

Традиционен туристически поход “По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро” от гр. Бяла черква до Дряновски манастир.
Двудневен туристически пешеходен поход с нощувка в с. Ветренци (база за ученически отдих В. Търново). Провежда се ежегодно в средата на м. май и е свързан с традиционните тържества по случай годишнината от Априлското въстание и битката на четата в Дряновския манастир. Маршрут е по асфалтови пътища и горски пътеки (около 30 км).

Музей "Кольо Фичето" град Дряново.
Работно време: 08.00-12.00 и 13.00-17.00 ч., без почивен ден

Пещера "Бачо Киро", работно време - лятно: 09.00-18.00 ч.; зимно: 10.00-16.00 ч.; без почивен ден
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Дряновски манастир

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010