Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство Трявна 
100 национални туристически обекта: Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство Трявна: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство Трявна: снимка 2
Описание:

Възниква през втората половина на 12 век с името "Търнава". В Тревненския Балкан през 1192 г. българските царе Асен и Петър разгромяват войските на император Исак II Ангел. В чест на тази гръмка победа е изградена църквата "Св. Архангел Михаил", която се е запазила след няколко опожарявания в момента е един от най-старите източноправославни храмове в Централна България. Заедно с църквата "Св. Никола" (построена през 40-те години на XIX век), играе жизнена роля в оцеляването на българският дух сред населението през годините на чуждото иго. Най-старите официални сведения за Трявна са от времето на Османско владичество - 15/16 век. Там селището фигурира с името Трявна. През Възраждането Трявна се оформя като процъфтяващ икономически и културно-просветен център. Сред занаятите развиващи се в града се отличават иконописта, дърворезбата, дюлгерството. В Трявна е създадено второто светско училище в България - през 1839 г. В него е преподавал видния български писател, публицист и просветен деец Петко Славейков. Тук се ражда синът му - гениалният поет Пенчо Славейков. В Трявна е роден и сподвижникът на Левски Ангел Кънчев (1850-1871 г.). Самият Васил Левски е посещавал града неколкократно, за да организира революционна дейност. Трявна е сред селищата, които се включват в Априлското въстание. На 25-ти април 1876 в града пристига пратеник от Панагюрище с писмо от апостолите на IV Пловдивски революционен окръг Георги Бенковски и Захари Стоянов, с което се призовава към незабавен бунт, в началото местните дейци бездействат, но на 5-ти май все пак събират чета, която бързо достига 50 души. Водени от войводата Христо Патрев въстаниците завземат града без да срещнат съпротива. На 9-ти май четата, вече нарастнала до 110 души се изправя срещу башибозук и редовна армия близо до селцето Нова махала. Благодарение на избраната удобна позиция и организацията си, тревненци успяват да отблъснат три пъти атаките на османците. Въпреки това те изпитват проблеми заради глад и недостатъчно амуниции и решават да се разделят и да отстъпват. Много от тях са заловени и екзекутирани или изпратени на заточение. Тревненци участват и в петте войни, които България води между 1885 и 1945 г.

Роден град на Пенчо Славейков, Ангел Кънчев, известен с къщите си с възрожденска архитектура и с тревненската иконописна школа.

В последните години град Трявна е основно променен. Центърът на града е изцяло обновен и озеленен, фасадите са боядисани, от балконите висят цветя, а между административните сгради надничат зелени, ниско окосени морави и фонтани, съперничещи на тези, които може да се видят в известните европейски столици. Особено колоритна, с щъркелово гнездо на комина, е сградата на Музея за африканско изкуство (сградата на някогашната градска баня, обновена и ремонтирана с част от целевото дарение). Човек може да отпочине в градинката пред музея и да се полюбува на фонтана. Ако пък тръгне в посока към реката и погледне от мостчето, ще може да види изумителна гледка - множество риби, плуващи под моста в самия център на града.

Не може да бъде отмината прочутата часовникова кула на града, датираща поне от средата на 18 век, споменавана от Славейков като основна причина за гордост у тревненци (цитирано по памет): "Мигар има нещо по-високо на света от тяхната часовникова кула"! От дясно на кулата се намира старото Школо, понастоящем музей на тревненската резбарска школа. Интересно място с ентусиазиран гид, който ще разкаже за времето, когато това е било школо.

Къщите в архитектурния резерват са запазили автентичния си вид с резбарските работилници и дюкяни, и покривите са от каменни плочи. В такъв стил е и черквата на града (точно срещу часовниковата кула).

В Трявна има няколко хотела, предлагащи уют и добро обслужване на прилични цени, а от просторната тераса в старинен стил на хотел "Бръшлян" се открива и прекрасна гледка към града. Хотел Бръшлян е споменат заради уникалната му архитектура и тераса.Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство Трявна  

Местонахождение: село Боженци
Надморска височина: 1000 m
Население: 10 855
Пощенски код: 5350
Телефонен код: 0677

Географски координати:
42.869518, 25.495941


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: лятно: 09.00-19.00 ч.;
зимно: 09.00-17.00 ч.;
без почивен ден.
Печат: Да
Възможност за нощувка: В къща за гости или хотел в града.
На палатка край града.
За контакти: МУЗЕЙ "ТРЕВНЕНСКА ИКОНОПИСНА ШКОЛА"
град Трявна
ул. "Бреза"№1
телефон: (0677) 37-53
Маршрути: Разходка из града.
Преход до село Боженци. Архитектурно-исторически резерват Боженци
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство Трявна

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010