Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Музей "Колю Фичето" 
100 национални туристически обекта: Музей  Колю Фичето : cнимка 1 100 национални туристически обекта: Музей  Колю Фичето : снимка 2
Описание:

Музей "Колю Фичето" е посветен на самоукия майстор-строител, прославил родния край с уникалните си градежи - моста край Бяла, чешмата в Соколския манастир, църквата "Св. Никола" в Дряново, моста над р. Осъм в Ловеч и много други.

Експозицията на историческия музей в град Дряново, посветена на живота и работата на Майстор Кольо Фичето, е открита през 1969 година по случай 170 години от рождението на Майстора. Сградата на музея е част от комплекс, съставен от стари градски къщи и църквата "Света Троица".

Никола Фичев е роден в град Дряново през 1800 година. Изучава дърводелство и зидария. Мести се да живее в град Велико Търново. От 1836 година изгражда сам предимно църкви, като продължава традицията на строителство на трикорабни базилики.

Някои от най-значимите сгради построени от Майстора са хан Хаджи Николи, Конакът и Къщата с маймунката във Велико Търново. С изключителни техники, Фичев създава забележителни архитектурни постройки. Уста Кольо Фичето се смята за родоначалник на новата българска монументална и църковна архитектура.

Експозицията на музея включва част от творчеството на самоукия Майстор, показва оставеното от него във всички части на страната наследство от сгради и позволява на посетителя посредством макети, експонати и оригинални документи да се запознае с живота и дейността на великия възрожденски строител. В работата на Майстора са се отразили и архитектурните традиции на дряновския регион.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Музей "Колю Фичето" 

Местонахождение: град Дряново
Надморска височина: 230-300 метра
Население: 8 734
Пощенски код: 5370
Телелефонен код: 0676

ул. “Шипка” № 59

Географски координати:
42.971848, 25.471354


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно врeме: 08.00-12.00 и 13.00-17.00 ч., без почивен ден
Печат: Да
Възможност за нощувка: Хотели и къщи за гости в Дряново.

хижа Бачо Киро - телефон: 0676/ 21 06.

Дряновски манастир - телефон: 0676 23 14.
За контакти: Община Дряново
ул. “Бачо Киро” 19
тел.: 0676 29 62
факс: 0676 43 03
http://www.dryanovo.bg

Музей “Кольо Фичето”
ул.”Шипка” 59
тел.: 0676 20 97
е-mail: ficheto@mail.bg
Маршрути: Дряновски манастир

хижа Бачо Киро

Дряновска екопътека
Изградена през 2000г. в каньона на р. Андъка в района на Дряновския манастир със средства набрани от бизнесмени в общината, СТД “Бачо Киро” и МОСВ. Изпълнител на проекта беше БАСЕТ и СТД “Бачо Киро”. Екопътеката се извива в каньона на р. Андъка. Състои се от четири дървени мостчета и 6 стълби с различна височина, даващи възможност да се посетят части на каньона и посетителят да се докосне до девствената природа. Кръговият маршрут с трите обзорни площадки на скалата “Боруна” разкрива невероятната панорама на Дряновския манастир и богатството на растителните видове. Пътеката е от втора степен по трудност. Времетраенето на разходката трае 2 часа.

Екопътека “Via Ferrata” – Дряновски манастир
Изградена през 2003г. в района на Дряновския манастир от СТД “Бачо Киро”. Пътеката се вие от Дряновския манастир (по стълбите към ЖП линията), по линията и край “Сини вир”, над тунела на ЖП линията по каменна и желязна стълба, по ръба на скалния венец, до руините на крепостта “Градът” (платото “Стринава”) и скалата “Чуката”, назад през “Манастирско лозе” до Дряновски манастир. Маршрута е маркиран с блажна боя и табелки, лек от първа степен по трудност. Екопътеката преминава край реката, по ръба на източния скален венец над манастира и разкрива красива панорама към каньона на Дряновския манастир и великолепен изглед към гр. Дряново. На платото “Стринава” посетителят се среща със средновековната история на България в руините на крепостта “Градът”. Сред богатство от растителни видове не са изненадващи срещите с диви зайци, сърни и елени. Времетраенето на разходката е 3 часа.


Туристически пешеходни маршрути

Посетителите на Дряновския манастир имат възможността за няколко часа да се запознаят отблизо с красотата и неповторимостта на природата в дряновския край, като по тяхно желание се организират туристически походи, а ето и някои от възможните маршрути:

Дряновски манастир – с. Геша – с. Славейково – Римско тържище Дискодуратера – обратно до Дряновски манастир
Туристически излет за 6 часа по маршрут през широколистни гори и малки височини с хубави изгледи към района. Богато разнообразие на растения, билки и гъби.

Дряновски манастир - с. Върпища – с. Боженци – гр. Трявна.
Туристически излет за 6 часа с водач. Маршрутът преминава край пещера “Бачо Киро”, останките на Римска и старобългарска крепост “Боруна”, широколистни гори и поляни и етнографско селище Боженци. Богато разнообразие на растителен и животински свят.

Дряновски манастир – кв. Цинга – кв. Крачунка (вековен дъб) – Дряновски манастир.
Излетът трае 3 часа. Маршрутът е по асфалтови пътища край р. Дряновска до вековен дъб в кв. Крачунка.

Традиционен туристически поход “По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро” от гр. Бяла черква до Дряновски манастир.
Двудневен туристически пешеходен поход с нощувка в с. Ветренци (база за ученически отдих В. Търново). Провежда се ежегодно в средата на м. май и е свързан с традиционните тържества по случай годишнината от Априлското въстание и битката на четата в Дряновския манастир. Маршрут е по асфалтови пътища и горски пътеки (около 30 км).

Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Музей Колю Фичето 

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010