Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Девически манастир “Покров Пр.Богородици”  град Самоков 
100 национални туристически обекта:Девически манастир Покров Пр.Богородици  град Самоков: cнимка 1 100 национални туристически обекта:Девически манастир Покров Пр.Богородици  град Самоков: снимка 2 100 национални туристически обекта:Девически манастир Покров Пр.Богородици  град Самоков: снимка 3
Описание:

Девическият манастир е живото свидетелство за духа и атмосферата на възрожденския Самоков, единственият запазен в града автентичен комплекс от сгради и градини, тишина и уют. Превратностите на историята сякаш са го подминали през неговото двеста годишно съществуване. Днес той продължава да бъде действащ манастир, ръководен от игуменката Гавриила. Основаването на манастира се свързва с името на Баба Фота, но легендите предават, че е свързано със спасяването на града от Света Богородица, която разпростряла своя плащ-покров над града и така го спасила от разорение. Затова Света Богородица е покровителка на манастира, а неговият патронен празник е 1 октомври - Покров на Пресвета Богородица.

През XIX век Девическият манастир в Самоков се превръща в огнище на образованието. След Освобождението манастирът продължава да се издържа със сукнарство. Един от манастирските трактове предлага подслон на гости. Монахините поддържат и кухня за бедни и така продължават традициите на благотворителност. Тяхното гостоприемство е пословично и привлича много поклонници и посетители.

Това е мястото в Самоков, в което предпочитам да оставам, когато съм в града. Там има дух, история, спокойствие, красота ...


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Девически манастир “Покров Пр.Богородици”  град Самоков 

Местонахождение: град Самоков
Надморска височина: 950 метра
Население: 28 285
Пощ. код: 2000
Тел. код: 0722

ул. "Цар Борис ІІІ"

Географски координати:
42.331074, 23.559568


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 6.00-20.00 часа - без почивен ден
Печат: Да
Възможност за нощувка: Девически манастир “Покров Пр.Богородици”  град Самоков
Къщи за гости или хотели в град Самоков.
На палатка в полите на Рила.
хижа Чакър войвода
хижа Мусала
хижа Мечит
За контакти: -
Маршрути: Исторически музей - Самоков

Връх Мусала - Рила /2925,45 м/ - първенецът на Балканите
Тук се достига от няколко изходни пункта. От Боровец - пеша или с помощта на кабинковия лифт. От където и да минеш си струва, дори и само за час да стъпиш върху "шапката на планината" /2925,45 м/.
Традиционният пеши маршрут започва от курорта Боровец по Мусаленската пътека. В момента зиме пътеката се използва за ски писта. По пътеката се стига до долната станция на влек Маркуджик II. Оттам се продължава по път(или ски път през зимата) до хижа Мусала . От хижата по маркирана пътека се минава през заслон Леденото езеро и се достига до върха. И ако високото място е твоята лична гордост, езерата, заслона и близките каменисти върхове са храна за душата ти. Погледът се рее из близки и далечни планиски ридове, душата иска да полети волно, като планински орел ...

За опитни туристи препоръчвам искачване на Мусала от хижа Чакър войвода войвода по билото на планината без слизане до хижа Мусала .


Мальовица
На място, наречено по съвсем понятни причини Меча поляна(Доста съм обикалял из планините, но единствено тук съм виждал мечка с малко меченце на живо.), в долинно разширение на река Мальовица и на 1720 метра надморска височина е разположен туристически комплекс. Носи името на най-високия връх в тази част на Рила - Мальовица. Все още тази част не е цивилизована по съвремените комерсиални стандарти и може да се нарича тихо райско кътче. Тук се намират Учебен център Мальовица на БТС, 2 хотела, писти и влекове. Ски гардероб и всичко най-необходимо за зимните спортове. Снежната покривка се задържа сравнително дълго. В зависимост от валежите ски могат да се карат и през май. Но това вълшебно място е любимото за алпинистите. То си е създадено за тях. С интересните и трудни обекти за катерене и с неповторимата красота на панорамата откриваща се за тях от Мальовица и Орловец, Злия зъб, Ловница и Камилата.

Две от най-красивите рилски езера кътат хладните си води в този край. Йончево и Страшно. И двете са любимо място на именития ни самоковлия живописеца Христо Йончев - Крискарец. Неговото име носи Йончево езеро. Около тях има още четири, най-посещаваното от които е Свинското. В района на малка Мальовица се намират двете Камилски езера, а източно от връх Мальовица - Еленските.

Съвсем наблизо, за добрите туристи, се намира и хижа Мальовица. Тя е единствената хижа в алпийската част на Мальовишкия дял на Северозападна Рила. построена е върху левия склон на долината на р. Мальовишка през 1934 година.От 1981 г. действа нов туристически комплекс с 20 стаи, водоснабден и електрифициран. Посещава се целогодишна.


хижа Чакър войвода
Разположена е в Жълтоезерния /Саръгьолски/ циркус, край пътя за двореца, на 2000 м н. в. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 51 места в стаи с по 5, 6 и 8 легла и две общи помещения на нари.Санитарните възли и умивални са външни, баня няма. Хижата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Има туристическа кухня, столова, и бюфет.
До хижата се достига по черен път започващ от бившия военен Хотел в курорта Боровец. Може да се тръгне към хижата и по пътека започваща в близост до хотел Рила.
Маршрута е красив особено през зимата. А хижата е уютен пристан в полите на планината.
От хижа Чакър войвода се достига до:
хижа Мусала — 2,30 часа
хижа Марица — 1,30 часа
хижа Заврачица — 2,45 часа
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки наДевически манастир Покров Пр.Богородици  град Самоков

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010