Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: Исторически музей - Самоков
100 национални туристически обекта: Исторически музей - Самоков: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Исторически музей - Самоков: снимка 2 100 национални туристически обекта: Исторически музей - Самоков: снимка 3
Описание:

Историческият музей в Самоков е още едно доказателство за високата интелигентност на самоковските граждани, за чувството им за историческа памет и висока обществена ангажираност. В началото на тридесетте години известните самоковски художници Наум Хаджимладенов и Васил Захариев дават идеята за музейна сбирка, която да се помещава в народното читалище. Осъществяването на идеята става през лятото на 1931 година с дейното участие на още двама известни майстори на четката - Христо Йончев-Крискарец и Павел Францалийски.

Пръв уредник на музейната сбирка е Наум Хаджимладенов. Васил Захариев разработва Правилник на музея, който е утвърден от Министерството на просветата и по този начин сбирката е призната официално. Христо Вакарелски описва експонатите в инвентарна книга, а Слави Генев изготвя тематико-експозиционен план. През 1957 година Георги Белстойнев завършва художественото оформление на музея, което е запазено и до днес на първия етаж.

В 1937 година Христо Йончев-Крискарец прави феноменална изложба на народното творчество в самоковско, което поставя началото на етнологическата сбирка. 1958 година е завършена експозиция Възраждане, в 1966 г. - революционно движение.

Около 30 000 експонати притежава Историческият музей днес, разпределени в няколко основни сбирки:
* Етнографска
* Археологическа
* Художествена
* Фотографска
* Документална

Етнографската сбирка датира най-рано и е дело на основателите на музея като непрекъснато е обновявана през годините. Чрез текстил, носии, накити и занаяти е показан бита и поминъка на старите самоковци.

В археологическата сбирка намират място главно тракийски и късноантични находки. Най-богатата находка на късноантична култова керамика се намира именно тук. Предметите са от множество ямни светилища, намерени на брега на яовир. Искър при един от отливите и датират от І в. пр. н. е. Останалите експонати са от землището на с. Поповяне и са датирани към 3-4 в. сл. н. е.
Художествената сбирка съдържа икони, щампи, ръкописи, документи и множество картини. застъпени са почти всички майстори на Самоковската художествена школа.

3 500 произведения на изкуството съхранява днес Историческият музей, както и своя художествена галерия.

Много показателен е фактът, че днешната сграда на музея е проектирана в края на тридесетте години, а първата копка е направена през 1940-та от Богдан Филов. Сградата е завършена след войната.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: Исторически музей - Самоков

Местонахождение: град Самоков
Надморска височина: 950 метра
Население: 28 285
Пощ. код: 2000
Тел. код: 0722

ул. “В. Захариев” № 4

Географски координати:
42.339355, 23.560190


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 8.30-12.00 и 13.00-17.30 часа
Печат: Да - на касата.
Възможност за нощувка: Девически манастир “Покров Пр.Богородици”  град Самоков
Къщи за гости или хотели в град Самоков.
На палатка в полите на Рила.
хижа Чакър войвода
хижа Мусала
хижа Мечит
За контакти: 0722/ 22492, 0722/ 26772
Маршрути: Девически манастир “Покров Пр.Богородици”  град Самоков

Връх Мусала - Рила /2925,45 м/ - първенецът на Балканите
Тук се достига от няколко изходни пункта. От Боровец - пеша или с помощта на кабинковия лифт. От където и да минеш си струва, дори и само за час да стъпиш върху "шапката на планината" /2925,45 м/.
Традиционният пеши маршрут започва от курорта Боровец по Мусаленската пътека. В момента зиме пътеката се използва за ски писта. По пътеката се стига до долната станция на влек Маркуджик II. Оттам се продължава по път(или ски път през зимата) до хижа Мусала . От хижата по маркирана пътека се минава през заслон Леденото езеро и се достига до върха. И ако високото място е твоята лична гордост, езерата, заслона и близките каменисти върхове са храна за душата ти. Погледът се рее из близки и далечни планиски ридове, душата иска да полети волно, като планински орел ...

За опитни туристи препоръчвам искачване на Мусала от хижа Чакър войвода по билото на планината без слизане до хижа Мусала .


Мальовица
На място, наречено по съвсем понятни причини Меча поляна(Доста съм обикалял из планините, но единствено тук съм виждал мечка с малко меченце на живо.), в долинно разширение на река Мальовица и на 1720 метра надморска височина е разположен туристически комплекс. Носи името на най-високия връх в тази част на Рила - Мальовица. Все още тази част не е цивилизована по съвремените комерсиални стандарти и може да се нарича тихо райско кътче. Тук се намират Учебен център Мальовица на БТС, 2 хотела, писти и влекове. Ски гардероб и всичко най-необходимо за зимните спортове. Снежната покривка се задържа сравнително дълго. В зависимост от валежите ски могат да се карат и през май. Но това вълшебно място е любимото за алпинистите. То си е създадено за тях. С интересните и трудни обекти за катерене и с неповторимата красота на панорамата откриваща се за тях от Мальовица и Орловец, Злия зъб, Ловница и Камилата.

Две от най-красивите рилски езера кътат хладните си води в този край. Йончево и Страшно. И двете са любимо място на именития ни самоковлия живописеца Христо Йончев - Крискарец. Неговото име носи Йончево езеро. Около тях има още четири, най-посещаваното от които е Свинското. В района на малка Мальовица се намират двете Камилски езера, а източно от връх Мальовица - Еленските.

Съвсем наблизо, за добрите туристи, се намира и хижа Мальовица . Тя е единствената хижа в алпийската част на Мальовишкия дял на Северозападна Рила. построена е върху левия склон на долината на р. Мальовишка през 1934 година.От 1981 г. действа нов туристически комплекс с 20 стаи, водоснабден и електрифициран. Посещава се целогодишна.


хижа Чакър войвода
Разположена е в Жълтоезерния /Саръгьолски/ циркус, край пътя за двореца, на 2000 м н. в. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 51 места в стаи с по 5, 6 и 8 легла и две общи помещения на нари.Санитарните възли и умивални са външни, баня няма. Хижата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Има туристическа кухня, столова, и бюфет.
До хижата се достига по черен път започващ от бившия военен Хотел в курорта Боровец. Може да се тръгне към хижата и по пътека започваща в близост до хотел Рила.
Маршрута е красив особено през зимата. А хижата е уютен пристан в полите на планината.
От хижа Чакър войвода се достига до:
хижа Мусала — 2,30 часа
хижа Марица — 1,30 часа
хижа Заврачица — 2,45 часа
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Исторически музей - Самоков

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010