Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Самуиловата крепост
100 национални туристически обекта: Самуиловата крепост: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Самуиловата крепост: снимка 2 100 национални туристически обекта: Самуиловата крепост: снимка 3
Описание:

Самуиловата крепост се намира на десния бряг на река Струмешница, в полите на Беласица. На това място през 1014 г. се е разиграла една от най-големите трагедии в историята на българската държава. При битка в околностите на крепостта византийският император Василий ІІ, наречен Българоубиец, разгромил българската войска, предвождана от цар Самуил и я пленил почти изцяло. Цар Самуил и неговото обкръжение едва успели да се спасят. Съобразно християнската доктрина, пленени християни трябва да бъдат освобождавани след края на войната. Византийският император потъпкал това военно правило и ослепил пленената 14-хилядна българска войска, като оставил на всеки сто души по един водач.

През 1982 г. с голям митинг-събор е открит Национален парк-музей "Самуилова крепост". Самуилова крепост e името на средновековна крепост, разположена между планините Беласица и Огражден в т.нар. Ключка клисура. Намира се на невисок хълм на десния бряг на река Струмешница, на 5 км северно от село Ключ. Построена е вероятно в периода 1009-1013 г. по време на управлението на цар Самуил.

Крепостта е изградена върху основите на тракийско и раннобългарско славянско селище. В съчиненията на византийските хронисти се известява за преграждането на Ключката клисура с цяла система от отбранителни съоръжения, които започват от склоновете на Беласица, южно от село Ключ и опират на север в слоновете на Огражден. Укрепителните съоръжения се простират в протежение на повече от 8 км. Разположението на Самуилова крепост позволява да се контролира цялата долина и да се използва като команден военно-стратегически пункт на цялостната укрепителна система.

Върху хълма цар Самуил изгражда землено укрепление, защитено от три вала и два рова, концентрично разположени. В най-високата част е построена правоъгълна наблюдателна и отбранителна кула с основи от ломени камъни, споени с кал.Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Самуиловата крепост

Местонахождение: Самуилова крепост се намира край прочутото със загадките си село Ключ, на 20 километра югозападно от Петрич и само на 4 км от границата с Македония.

Географски координати:
41.394501, 23.0291460


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 8.15-16.00 часа
Почивни дни - неделя и понеделник.
Може и с уговорка по телефона ако няма човек в момента.
Печат: Да
Възможност за нощувка: На палатка до крепостта.
хижа Пирин - за информация и резервации: 02/980 12 85; 0896/688 319; 0896/688 320
хижа Беласица- 0888 872 409
Tуристическа спалня "Петрич"
За контакти: 0887/112504 - Юлия Маркова,уредник
Маршрути: вр. Кожух
Изкачването може да стане директно от черквата на леля Ванга за около час. Пътеки почти няма, но като ориентир може да се използва стълбът за високо напрежение, издигащ се на седловината вляво от вр. Кожух. Покоряването му никак не е лесно, поради големия наклон и липсата на очертана пътека и е по силите само на опитни туристи. Правят впечатление вулканичните скали, скалните пирамиди в основата на "планината", както и един "обесен" камък като този в Рила. Гледката от върха е приказна, като от него се вижда както цялото Петричко поле, така и обкръжаващите го планини.

гр. Мелник

Светороженски манастир "Рождество богородично"

хижа Беласица - над Петрич
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Самуиловата крепост

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010