Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Женски метох град Сопот
100 национални туристически обекта: Женски метох град Сопот : cнимка 1
Описание:

Метохът се намира само на 150 м северно от центъра на града. През 15 век на мястото на малката църква „Св. Въведение Богородично” е съществувал параклис. През 1665 г. около параклиса са били издигнати жилищни сгради, което е било началото на основаването на самият манастир. През 1877 г. манастирът е бил опожарен от турците, а игуменката Христина жестоко убита. Оцеляват църквата, чешмата, част от килиите и скривалището на Васил Левски. Лозницата в двора на манастиа е на повече от 350 години и е считана за една от най-старите в България. След освобождението на страната ни манастирът е възстановен и понастоящем е постоянно действащ.

Постройката на манастирската черква е скромна, дори схлупена и външно не прилича на храм - липсва дори външно изявена апсида. От малкото притворче 6 стъпала слизат до вкопания наос. Иконите са стари - на патронната се вижда надпис и година - "1823". Рядкост е апостолският ред, който не е съставен от отделни икони, а е цялостен - зографисан върху дърво.

В съседство с манастира е енорийската черква "Св. св. Петър и Павел", която впечатлява, както с размерите си, така и с оригиналното си фасадно оформление. Построена е през 1846 г. от брациговския майстор Никола Троянов, изгорена е през 1877 г., а две години по-късно е възстановена в първоначалния й вид. Описана е в "Под игото" ("Мисията става мъчна") и в "Чичовци".


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Женски метох град Сопот

Местонахождение: град Сопот
Надморска височина: 416 метра
Население: 10 075
Пощенски код: 4330
Телелефонен код: 03134

Метохът се намира само на 150 м северно от центъра на града.

Географски координати:
42.655701, 24.758297


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: -
Печат: Да
Възможност за нощувка: Хотели в град Сопот.
На палатка в полите на Стара планина
За контакти: -
Маршрути: Най дългият лифт на Балканите ще ви потопи само след 20 минути в защитените територии на Национален парк "Централен Балкан" и хубавите старопланински хижи. Ако сте любител на екстремните спортове, то Сопот е най-доброто в България и Европа място за парапланеризъм, маунтийнбайк, скално картерене, планински маратон и други. Европейския център за екстремни спортове и медитация "Шамбала" домакинства ежегодно много национални и международни състезания по екстремни спортове, а през месец Април 2005 г. градът бе домакин на първия старт за Световната купа по парапланеризъм. Отлични условия за активен спорт и подготвителни лагери предлага богатата спортна база в града - поддържан стадион и две помощни игрища, спортна зала, закрит плувен басейн, зали за вдигане на тежести, тенис кортове. Два хотела и един мотел, множество частни квартири и битови заведения, предлагат на туриста пълноценен отдих и развлечение. Богатия културен живот, съхранените традиции и възрожденски дух, красивата природа, отличните условия за спорт и туризъм, романтиката на възрожденските къщи и исторически места, както и добрата инфраструктура, превръщат Сопот в предпочитана дестинация за вътрешния и международен туризъм.

Природни забележителности и паметници на културата
На 500 м. северно от Анево има останки от римска пътна станция /Хисърлъка/. Малко по-на север са останките от средновековния град-крепост Аневско кале от XII - XIV в. - едно от най-запазените средновековни укрепления у нас. Името Сопот означава "изкуствен воден улей" (вода прекарана през дървена или метална тръба (чучур). Многобройните течащи сопотски чешми, около 20 на брой, и досега красят града. Сопот е град с богат духовен, културен и книжовен живот. Сред неговите забележителности са: Женски метох град Сопот , строежът на къщата започва през 1931г. и е открита като музей през 1935г. Обявена е за паметник на културата от национално значение; Църквата "Света Богородица"- в местността Трапето; Мъжкия манастир "Свети Спас" характерен с камбаната отлята в Крайова през 1873г. и белокаменната чешма в двора. В манастира през 1858г. Левски е ръкоположен за дякон. В близост до Църквата "Свети апостоли Петър и Павел", се е намирал Девическия метох свидетел на събитията от епохата на Освобождението; първите килийни училища-девическо /Радино/ и мъжко училище, първите частни килийни училища, дядо Стояновата воденица, и др. Географското разположение на града позволява провеждането на екстремни спортове като делтапланеризъм, парапланеризъм и др. В подножието на Балкана е изграден седалков лифт с обща дължина 2 200 метра до билото на Стара планина и територията на PAN parks Централен Балкан, обслужващ двете хижи - "Незабравка" и "Добрила". Сопот предлага изключително добри условия за различни видове туризъм - културен, екологичен.
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010