Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - пещера "Снежанка" 
100 национални туристически обекта: пещера Снежанка : cнимка 1 100 национални туристически обекта: пещера Снежанка : снимка 2 100 национални туристически обекта: пещера Снежанка : снимка 3
100 национални туристически обекта: пещера Снежанка : cнимка 4 100 национални туристически обекта: пещера Снежанка : снимка 5 100 национални туристически обекта: пещера Снежанка : снимка 6
Описание:

Данни за пещерата
Обща дължина: 368м
Денивелация (- , +): 18м (-18м, 0м)
Площ: 3150 м2
Надморска височина: 860м

Снежанка е пещера, разположена в Баташката планина в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера. Открита е през 1961 година.

Пещерата е трудно достъпна (около половин час нагоре по стръмна пътека), но в нея могат да се видят едни от най-красивите ледникови форми в България. Тя е сравнително малка. Общата дължина е само 368 м, с постоянна годишна температура 6°. Образувана е от Новомахленската река през епохата на леванта и дооформена през кватернера.

Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Състои се от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала,изградена от снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня, дала името на пещерата.

В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Траките са я ползвали като убежище от врагове.

Описание на пещерата
Едногалерийна низходяща пещера с развита по две основни системи пукнатини с посока ЮИ/СЗ и Ю/С. Обособени 6 зали, най-обемна, от които (Голямата) е с размери 48х36х12м. Разнообразие от натечни синтрови форми по цялата площ. Синтрови езера образувани от инфилтрационно-капещи води. По главната ос пещерата е дълга само 145м и е разположена върху площ 3150м2. На тази малка площ обаче е събрана голяма красота. Железни стълби отвеждат до първата зала, наречена Залата на виметата. Характерно за тази зала са сталактитите, наподобяващи вимета. Оттам се преминава в голямата зала, която има размери 60х40 и височина 12м. Характерни са сталагмитите приличащи на каменен лес (боздугани, свещници). От тавана висят хиляди снежно бели сталактити. Голямата зала е забележителна и с културните останки от времето на траките. В средата има останки от кръгло огнище, около което са намерени много кости от диви животни, бронзова игла и множество керамика. Тази зала е свързана с музикалната зала с характерните звънтящи образувания. Югозападно от голямата зала е обособена залата на срутището. Името й е свързано със срутените от тавана каменни блокове. Тайнствения коридор е дълъг само 25м, но пищната му калцитна украса е уникална. Тя наподобява вкаменен дъжд. Най-южната зала носи името вълшебна. Тя е приказка от сребърен кристален под и красиви синтрови езера. На излизане тесен проход отвежда до залата на брадите. Най-интересен е тавана на тази зала. От него висят разположени в редове тъмнокафяви “бради” – това са част от корените на вековни букови дървета, промъкнали се във пукнатините на дебелия до 2м мраморен пласт над тази зала.

История на откриването
Открита на 03/01/1961г от Генчо Коцев, Георги Златарев и Борис Евтимов от "Купена" Пещера. Същата година проучвана от представители на БАН - д-р Г.Марков, Н.Джамбазов, Вл.Попов и А.Петров. Материалите от сондажните археологически разкопки са датирани от ранно-желязната епоха и трако-римско време като временно жилище от тракийското племе беси преди около 2,600г. През 1968г Геогр.институт при БАН и "Купена" Пещера извършват детайлни топографски и геоморфоложки подземни и надземни проучвания. В началото на 80-те години са проведени и електропроучвателни геофизични изследвания. Благоустроена за туристически посещения през 1968г от ГНС-Пещера. Името е дадено от Ал. Петров поради белотата на пещерните образувания и от женска фигура, образувала се по естествен път от синтър във Вълшебната зала.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - пещера "Снежанка" 

Местонахождение: Снежанка е пещера, разположена в Баташката планина в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера.

Географски координати:
42.004105, 24.278997


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: лятно: 10.00-17.00 ч. без почивни дни
зимно: 10.00-16.00 ч. почивни дни понеделник и вторник
Печат: Да
Възможност за нощувка: Къщи за гости или хотели в град Пещера
На палатка в Родопите в близост до пещерата
За контакти: ТД "КУРЕНА" гр Пещера ул. Иван Попов 16, тел.: 0350/2359, 0896/715 972
Маршрути: Исторически музей - Батак
Местност Св. Константин
Язовир Батак
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на пещера Снежанка

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010