Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Исторически музей Батак  
100 национални туристически обекта:  Исторически музей Батак  : cнимка 1 100 национални туристически обекта:  Исторически музей Батак : снимка 2 100 национални туристически обекта:  Исторически музей Батак  : снимка 3
100 национални туристически обекта:  Исторически музей Батак  : cнимка 4 100 национални туристически обекта:  Исторически музей Батак  : снимка 5 100 национални туристически обекта:  Исторически музей Батак  : снимка 6
Описание:

Исторически музей Батак е създаден през 1956г. Близо половин век неговите специалисти издирват,изучават съхраняват и популяризират богатото културно-историческо наследство на хората от Община Батак.

Днес музеят в Батак с богатите си фондове и експозиции е културно- просветен център, отразяващ динамичните процеси и популяризиращ културно-историческото наследство на Община Батак като своеобразен, специфичен за общината интелектуален потенциал.

По начин на финансиране музеят е общински. По своя профил и характера на фондовете си Исторически музей-Батак е общоистоисторически.
Отдели:
- Археология
- Българските земи ХV-ХIХ век
- Етнография
- Нова и най-нова история
- Връзки с обществеността

Батак е известен у нас и в света с героизма на жителите си през Априлското въстание 1876г. Своеобразният музеен комплекс, разположен в центъра на гр.Батак разгръща различни страници от историята на този регион. Запознава с бита, душевността и героичните борби на населинието за свобода и проспиритет. Посещението в Исторически музей-Батак ще ви накара да се почувствате горди българи. То е най-бързият начин да се запознаете с многовековната история на района, запазена и пренесена през вековете и съхранена за б ъ д е щ е т о.

Църква-костница " Света Неделя"
Национален исторически паметник на културата (1977). Построена през 1813 г. Историята е отредила този храм да стане светиня за всеки българин. През пролетта на 1876 г хиляди батачани дръзнали да обърнат поглед към светлината на свободата - ИСТОРИЯТА ПОМНИ СВИРЕПОТО И ЖЕСТОКО БАТАШКО КЛАНЕ ! Днес борбата им олицетворява мечтата за свободна България. Хронологията на събитията и правото на духовна и физическа свобода за всеки народ,превърнаха този храм в символ на едно от най-значимите събития в българската история Априлското въстание,което е връх в национално-освободителните борби на българският народ.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Исторически музей Батак 

Местонахождение: град Батак
Надморска височина: 1036 метра
Население: 3 792
Пощенски код: 4580
Телелефонен код: 03553

пл. "Освобождение" № 3

Географски координати:
41.942822, 24.218431


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: Обектите на исторически музей-Батак са отворени за посещение 360 дни в годината. За почивни дни са обявени празниците Коледа, Нова година и Великден.

РЕДОВНО РАБОТНО ВРЕМЕ:
от 8, 30 ч. до 12, 30 ч.
от 13,30ч. до 17,30 ч.
Печат: Да
Възможност за нощувка: Къщи за гости или хотели в град Батак
На палатка покрай язовир Батак
За контакти: 03553/ 2026 - МУЗЕЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
03553/ 2339 - ДИРЕКТОР
Маршрути: Разходка из града
Язовир Батак
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на исторически музей Батак

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010