Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: Архитектурно-етнографски комплекс Етър
100 национални туристически обекта: Архитектурно-етнографски комплекс Етър : cнимка 1 100 национални туристически обекта: Архитектурно-етнографски комплекс Етър : снимка 2 100 национални туристически обекта: Архитектурно-етнографски комплекс Етър : снимка 3
100 национални туристически обекта: Архитектурно-етнографски комплекс Етър : cнимка 4 100 национални туристически обекта: Архитектурно-етнографски комплекс Етър : снимка 5 100 национални туристически обекта: Архитектурно-етнографски комплекс Етър : снимка 6
Описание:

Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964 г. Музеят е разположен ва 8 км. южно от гр. Габрово. Идеята за създаването на Етъра преднадлежи на Лазар Донков " В досегашните музейни експозиции не можеше да се постави зрителят в непосредствен контакт с отминалата действителност. Всичко това беше причината - пише Донков - да се роди у мен мисълта да се създаде действащ музей на открито.... за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство." В музея са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола. През 1835 г. тук се открива Първото светско новобългарско училище. Благоприятните икономически и политически промени, настъпили в империята сред 30-те години на ХІХ в. допринасят за издигането на Габрово като значителен стопански, духовно-просветен и търговски център. Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания (копия на оригинали).

В Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото, благодарение на заварената на място вадищна система, оформена на две нива. На първото ниво са разположени точило, тепавица, воденица-караджейка, валявица и струг за гаванки. А на второто - гайтанджийска одая, воденица-долапкиня, струг за бъклици, бичкиджийница и валявица от с. Стоките. Представена в естествената си среда и размер, пусната в дийствие, народната техника на вода в Етъра показва рационални технически и конструктивни решения, плод на изобретателния ум на балканджията, пренесъл през вековете традицията за използването на водата като двигател. За това тя винаги предизвиква голям интерес у посетителите.

Етъра е умален вариант на някогашно Габрово. Затова тук си дават среща талпената къща, сглобена от българина придошъл от някъде, с двукатата, кокетно наддадена къща на замогналия се вече габровец, започнал от нищото.
Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители. Къщата излиза на улицата, за да може работилничките да са непосредствено до потребителя. В Етъра, както в миналото, занаятчията произвежда и сам продава изделията си. Така посетителите могат да наблюдават старинната технология, оригиналните инструменти, да разговарят с майсторите и да отнесат със себе си ръчно изработен предмет от метал, кожа, глина, дърво, вълна, козина и др.

В Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" не само се съхраняват народните традиции, но и всеки посетител може да стане съпричастен към тях, да усети полъха на народния бит. На най-големия български празник - Гергьовден - музеят осъмва закичен с букова шума, както е според старата българска традиция. На този ден се възпроизвеждат гергьовденски обреди и обичаи, свързани с настъпването на пролетта и възраждането на природата. Не по-малко личен е и летният празник - Еньовден. В деня на лятното слънцестоене всеки може да се провре през еньовски венец за здраве. Целият ден музеят ухае на билки и посетителят може да научи повече за тях и лечебните им свойства, да се срещне и разговаря с известни билкари и народни лечители. На Есенния международен панаир на занаятите, провеждан през месец септември, среща си дават майстори от цялата страна и от сродни европейски музей под открито небе, за да покажат уменията на сръчните си ръце.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" 

Местонахождение: наблизо до град Габрово

Географски координати:
42.808971, 25.348442


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: През летния сезон от 1 май до 30 септември музеят работи от 9.00 ч. до 18.00 ч.
През зимния сезон от 9.00 ч. до 16.30 ч.
Печат: Да - на касата на комплекса.
Възможност за нощувка: Хотели в Етъра.
Хотели в град Габрово
На палатка край комплекса
За контакти: Директор (066) 801 830
Организатор туризъм (066) 801 839
Уредници (066) 810 588
Екскурзоводи (066) 810 599
Маршрути: Oт Етъра можете да направите еднодневни екскурзии до:
   - Соколски манастир (3 км);
   - гр. Трявна, известен с Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство ;
   - Архитектурно-исторически резерват Боженци (8 км);
   - гр. Велико Търново (50 км) - столица на Второто българско царство;
   - Връх Шипка и храм-паметника в град Шипка;
   - Местността Узана;
   - Природен парк "Българка".
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Архитектурно-етнографски комплекс Етър

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010