Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: Национален историко-археологически резерват Велики Преслав   
100 национални туристически обекта: Национален историко-археологически резерват Велики Преслав : cнимка 1 100 национални туристически обекта: Национален историко-археологически резерват Велики Преслав : снимка 2 100 национални туристически обекта: Национален историко-археологически резерват Велики Преслав : снимка 3
100 национални туристически обекта: Национален историко-археологически резерват Велики Преслав : cнимка 4 100 национални туристически обекта: Национален историко-археологически резерват Велики Преслав : снимка 5 100 национални туристически обекта: Национален историко-археологически резерват Велики Преслав : снимка 6
Описание:

Националният историко-археологически резерват с музей "Велики Преслав" е разположен върху руините на старата българска столица Велики Преслав / 893-972г./ и обхваща около 500 ха от нейната площ . Нашата институция е с дългогодишна история и има за цел да издирва, изследва,съхранява и популяризира културното наследство на този древен и обвеян с мистика град. Продължаващите повече от век проучвания сочат, че Преслав е замислен и построен от своите създатели като един великолепен град, достоен да съперничи на византийската столица Константинопол. До този момент на територията на резервата и неговата околност са открити десетки недвижими паметници, а в експозицията на музея могат да се видят оригинални произведения на старобългарското и средновизантийско изкуство. Сред тях са шедьоври като иконата на Св. Теодор, Преславското златно съкровище и Керамичният иконостас от Дворцовия манастир, участвали в редица български и международни изложби.

Музеят притежава и уникална по своя характер колекция от оловни печати - тя е най-голямата в света, открита in situ при разкопките на административна сграда в Дворцовия център. Изключително ценна е и сбирката от епиграфски паметници - едно неоспоримо доказателство за високите достижения и просветна дейност на Преславската книжовна школа.

Една кратка разходка из старият град Велики Преслав:
Огромната площ, на която е бил разположен столичният град /3,5кв.км/ изисква цял ден за пълно обхождане, поради което за екскурзовода винаги представлява значителна трудност да предложи оптимален маршрут на туристите.
Ето един от възможните: от паркинга пред музея тръгнете надолу по главната алея. След около 300 м пред Вас ще изправи масивното си очертание Северната порта на Вътрешния град, наричана от старите преславени "Железни врата". Това име през средновековието обикновено получавала главната порта към града, но не изключваме принос към утвърждаването на това прозвище да имат и многобройните битки, разиграли се в този участък на преславската крепост. Преминали през портата, ще се озовете в едно от най-спокойните и прохладни кътчета не само на Преслав, но и на цялата околност - сто годишна борова гора, с удобен паркинг, беседка и изворна вода. Тук са разположени храм-паметникът "Св.Св. Кирил и Методий",построен по повод 1000г. от смъртта на цар Симеон и сградата на Археологическата база към БАН. Следвайки пътеката, водеща към дворците, непосредствено след Базата, ще пресечете ъглова кръгла кула от стената на Ранния аул. Източно от нея лежат останките на две от най-внушителните за времето си преславски черкви, както и пасаж от крепостната стена, в основата на която ще видите множество графити -рисунки и надписи. Достигайки края на пътеката ще пресечете съвременното шосе,за да се озовете непосредствено пред руините на Преславския Дворец, където все още продължават археологическите проучвания. Южно от сградата на царския палат можете да разгледате комплекс от сгради, внушителна базилика и луксозна баня, принадлежали според проучвателите към Преславската Патриаршия. Пресечете ли площада, източно от банята, пред Вас ще се разкрият Сградата с пещите и една масивна постройка, която днес наричаме Административната сграда. Тук в продължение на няколко археологически сезона, бяха открити над 500 оловни печата, ядра и калъпи за тяхното отливане - находки, които формират най-богатата в света сфрагистична колекция, открита при подобни обстоятелства - документирана, научно анализирана и представена на широката публика.

Обръщайки поглед на юг, вниманието Ви ще бъде привлечено от гордата осанка на възстановената Южна порта, от върха на която можете да огледате цялата околност. За да достигнете руините на популярната Кръгла /Златна/ църква, продължете по алеята на юг, като преминете покрай неголяма черква, в средата на която добре са запазени следи от прабългарско езическо капище. Открит през 1927 г. от учителя-археолог Йордан Господинов, отличаващият се с кръглата форма на наоса и оригиналните архитектурни решения храм,продължава да буди възхищение у специалистите и любителите на историята. Днес, както може би и преди хиляда години, Кръглата църква е потънала в зеленина и покой - изворната вода ще Ви освежи, а сянката и аромата на вековните борове ще възстанови силите Ви. Тук можете да поднесете цвете на гроба на Господинов - този неуморен проучвател на преславското минало, когото мнозина сравняват с ентусиаста Шлиман.
Ако след тази продължителна разходка умората все още не е надвила Вашето любопитство, можете да се спуснете в равнината, където се виждат зидовете на огромен комплекс от сгради и черкви. Това е местността Селище, огласяна през Х век от ежедневието на феодални имения, манастири, а може би и държавни учреждения.

На 300 м западно от Дворците е разположено голямо манастирско имение, до което води удобен коларски път. Обектът, добил популярност като Дворцовият манастир, е бил един от крупните центрове за производство на Преславска рисувана керамика, а в скрипториите му са превеждани и преписвани на старобългарски език десетки книги.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: Национален историко-археологически резерват Велики Преслав   

Местонахождение: град Велики Преслав
Надморска височина: 92 метра
Население: 9 722
Пощ. код: 9850
Тел. код: 0538

Археологически резерват се намира до съвремения град Велики Преслав.

Географски координати:
43.145916, 26.813892


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: ЗИМЕН СЕЗОН /ноември-март/: 8-17 часа
В почивните дни музеят работи по заявка.

ЛЕТЕН СЕЗОН /април-октомври/: 8-18 часа
Музеят работи всеки ден, в почивните дни - до 17 часа
Печат: Да
Възможност за нощувка: На палатка в околностите на крепоста.
Хотели в околностите на крепоста.
За контакти: 0538/ 32 43, 0538/ 26 30
Маршрути: Археологически резерват - Мадара
Археологически резерват - Плиска  
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Национален историко-археологически резерват Велики Преслав

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010