Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Тракийска гробница град Казанлък
100 национални туристически обекта:Тракийска гробница град Казанлък : cнимка 1 100 национални туристически обекта:Тракийска гробница град Казанлък : снимка 2 100 национални туристически обекта:Тракийска гробница град Казанлък : снимка 3
100 национални туристически обекта:Тракийска гробница град Казанлък : cнимка 4 100 национални туристически обекта:Тракийска гробница град Казанлък : снимка 5 100 национални туристически обекта:Тракийска гробница град Казанлък : снимка 6
Описание:

Тракийската гробница в Казанлък е зидана сводова гробница близо до град Казанлък в Централна България. Тя е част от голям некропол, разположен в близост до древния тракийски град Севтополис. Датирана е към 4 век пр.н.е. и от 1979 е в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство.

Гробницата на тракийския владетел е открита случайно през 1944 година от войници, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Осъзнали, че са открили нещо важно, те извикали археолог. Той потвърдил предположениятя им. Бил открит забележителен паметник от ранноеленистичната епоха у нас.

Световната си известност гробницата дължи на уникалните си стенописи в коридора и куполното помещение — едни от най-добре запазените стенописи на антична живопис от ранноелинистичната епоха.

Неизвестният художник е работил с 4 основни цвята: черен, червен, жълт и бял. Използвани са две техники: мокро фреско при декоративната и фигуралната живопис и темпера при оцветяването на пода и стените.

Стенната декорация прилича на лицевата стена на богата постройка, облицована с мраморни плочи и завършваща с архитектурни детайли. Представените във втория фриз пеши и конни войни възпроизвеждат сцена на две неприятелски войски, като на западната стена е изобразена сцена на единоборство. Изобразено е историческо събитие, свързано с живота на погребания в гробницата владетел.

В центъра на главния фриз, срещу ниския правоъгълен вход, са изобразени фигури на мъж и жена, седнали край масичка с плодове, а около тях — прислужници, носещи дарове. Много реалистично е изобразена сцена на погребално угощение с шествие. Сплетените ръце на съпрузите въплъщават идеята за прощаване и раздяла с мъртвия. Знатната съпружеска двойка е увенчана с лаврови венци — белег на героизиране.

Паметникът датира от края на 4 и началото на 3 век преди новата ера, когато тракийската държава с център Севтополис - градът столица на Севт ІІІ е била в голям културен, икономически и политически подем.

До оригиналната постройка на Казанлъшката гробница е изградена гробница-копие. Проектант на гробницата-копие е архитект Младен Панчев. Художниците, пресъздали стенописите са: професор Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войков.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Тракийска гробница град Казанлък
Местонахождение: град Казанлък
Надморска височина: 407 метра
Население: 55 610
Пощ. код: 6100
Тел. код: 0431

Географски координати:
42.625736, 25.399155


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 9.00-17.00 часа
Печат: Да
Възможност за нощувка: Къщи за гости и хотели в град Казанлък.
На палатка в полите на Стара планина.
За контакти: Исторически музей “Искра” град Казанлък - 0431/ 63762

За повече информация се обръщайте към Туристически информационен център град Казанлък
Адрес: Казанлък 6100, ул. “Искра” № 4
Тел. / Факс: 0431/ 62817
Маршрути: Литературно-художествен музей “Чудомир” град Казанлък
Храм-паметник "Рождество Христово" - град Шипка
Връх Шипка - Стара планина

Не пропускайте:
Исторически музей “Искра” град Казанлък - 0431/ 63762
Модерно оборудваната трезорна зала, в която са изложени най-новите находки от тракийските гробници в региона: копие на бронзовата глава, безценните предмети, открити в гробницата на Севт – “Голяма Косматка” (златен венец, ритуална чаша, апликации и др.), както и тези в “Светица”.
Това са уникални и изключително красиви експонати - малко музеи в света могат да ги имат !

Музей на розата град Казанлък

Долината на тракийските царе
В Казанлъшката долина има 1500 могили, а разкритите под тях тракийски храмове и гробници са над 20. Всички те оформят картината на могъщата тракийска култура, но най-забележителните, освен прочутата Казанлъшка гробница, са следните седем, разположени на север от гр. Казанлък, към прохода Шипка.

Голяма Косматка
Храмът–гробница е последният дом на владетеля на Севтополис - Севт III. Там са намерени златна чаша, венец, конски амуниции и бойно снаряжение, както и бронзовата глава от статуята на владетеля.

Голяма Арсеналка
Архитектурата на храма отразява тракийската представа за света: в центъра е слънцето, а плочите около него оформят 3 концентрични пояса - подземен, земен и небесен свят.

Шушманец
Храм, без аналогия на Балканите, заради наличието на колони и в предверието, и в камерата. Тук митологичният модел за строежа на света е детайлно разработен.

Хелвеция
Светилището е забележително с двукрилата си врата, оцветена от изток в червено (слънце, живот, ден, добро), а от запад – в черно (земя, смърт, нощ, зло).

Грифони
Храмът-светилище на тракийските ритуали е известен с изобразените в предверието грифони – митични животни, съчетаващи символите и телата на лъв и орел.

Светица
В гробницата в могила Светица е намерена уникалната златна маска на погребан в нея тракийски владетел, както и неговият пръстен, печат и пълно въоръжение.

Оструша
Най-впечатляващо в гробнично-култовия комплекс е изображението на красива женска глава, запазено в една от касетките, оформящи структурата на гробната камера.
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Тракийска гробница град Казанлък

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2013