Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Регионален исторически музей Стара Загора   
100 национални туристически обекта: Регионален исторически музей Стара Загора: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Регионален исторически музей Стара Загора: снимка 2
Описание:

Историческият музей в Стара Загора е създаден на 28 май 1907 година като музей към археологическото дружество "Августа Траяна". Тогава е открита и първата музейна експозиция. Още през 1911 година са проведени и първите археологически разкопки.
През 1949 година музеят е одържавен, а на 1 януари 1953 година е обявен за окръжен и поема функциите на научен и методически център за региона. От 2000 година Историческият музей в Стара Загора получава статут на регионален музей с обхват на дейност териториите на Старозагорска и Хасковска област.

През 50-те години се изгражда структурата на музея. Обособени са 9 отдела. Създадени са реставраторско и консервационно ателие и специализирана библиотека за историческа и археологическа литература.
Осъществяват се планови и спасителни археологически разкопки на обекти, които добиват световна известност - Азмашката селищна могила, тракийската вила рустика и могилният некропол в чашата на язовир Чаталка, халколитните медни рудници в местността Аибунар (Мечи кладенец), на територията на античния и средновековен град Августа Траяна - Верея, в района на комплекса "Марица-изток" и други.

В резултат на тези проучвания днес Регионалният исторически музей в Стара Загора притежава една от най-богатите праисторически колекции в света. Значителен интерес сред специалистите предизвикват сбирките от античен бронз, антично стъкло, както и колекцията от тракийски колесници. Нумизматичният фонд съхранява над 20000 монети и притежава най-пълната сбирка от монети, сечени в Августа Траяна. Музейни специалисти извършват изследвания върху фолклора, обичаите и топонимията и изясняват въпроси, свързани с етнографските особености на Старозагорския регион.

Специално внимание се отделя на историческите изследвания, свързани с националноосвободителните борби през Възраждането, както и на събитията по време на Руско-турската освободителна война.
В музея се съхраняват уникални материали, които разкриват културно-историческото развитие на града и района от края на ХІХ и през ХХ век.
Музейните специалисти организират лектории, изложби и конференции. Извършва се широка популяризаторска работа чрез публикации в местния печат и в научни издания у нас и в чужбина.
Непрекъснато се разширява международното сътрудничество, като се осъществява активен обмен на научна информация със сродни специалисти в световен мащаб.
В настоящия момент се изгражда нова модерна сграда на музея. В експозиционната зала, която разполага с площ повече от 2000 кв.м, ще бъде експонирана част от богатото културно-историческо наследство на града и региона, което се съхранява във фондовете на Регионалния исторически музей - Стара Загора.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Регионален исторически музей Стара Загора  

Местонахождение: град Стара Загора
Надморска височина: 196 метра
Население: 152 772
Пощ. код: 6000
Тел. код: 042

бул."Руски" № 42

Географски координати:
42.427116, 25.628651


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 8.30-12.00 и 12.30-17.00 часа
Почивни дни събота и неделя
Печат: Да
Възможност за нощувка: Xотели в Стара Загора.
За контакти: 042/ 919 204, 042/ 919 205, 042/ 919 213, 042/ 919 215
Маршрути: Неолитни жилища град Стара Загора
Мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора - 1877 г.”  
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на църква Света Троица град Банско

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010