Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Ягодинска пещера
100 национални туристически обекта: Ягодинска пещера  : cнимка 1 100 национални туристически обекта: Ягодинска пещера  : снимка 2 100 национални туристически обекта: Ягодинска пещера  : снимка 3
100 национални туристически обекта: Ягодинска пещера  : cнимка 4 100 национални туристически обекта: Ягодинска пещера  : снимка 5 100 национални туристически обекта: Ягодинска пещера  : снимка 6
Данни
Обща дължина: 8501 м
Денивелация (- , +): 36 м (-36м, 0м)
Надморска височина: 1015 м

Описание:
Ягодинската пещера е бисер в короната на неповторимата родопска красота. Известна е още като "Имамова дупка". Намира се до Буйновска река, на 3 км от с.Ягодина в Родопите и е част от неповторимия карстов комплекс на Буйновското ждрело. В този район има над 200 пещери. 18 от тях са били открити през 2000 г. при традиционната експедиция на спелеолозите.

До пещерата се стига по шосето идващо от разклона при с. Настан и след това вдясно на разклона при с. Тешел. До пещерата може да се стигне и по туристически пътеки, най-известната от които идва от с.Триград ( 2,30 часа.).

Входът на пещерата, който е за туристите е изкуствено направен, а естественият вход на пещерата е 30 м над шосето. Ягодинската пещера е една от най-дългите (8501 м) и най-интересни пещери в България и най-красивата в Родопите с постоянна температура от 6 °C и влажност 92%.

Състои се от 5 етажа, от които само първият е електрифициран - за туристите в него е изградена 1100-метрова пътека, минаваща през пещерата. Тя предоставя възможност да се види красивия подземен свят, формиран в продължение на милиони години. Електрическото осветление ефектно осветява причудливи образувания . Някои от вътрешните и оформления напомнят за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, форми на животни - Слона, Крокодила и други фантастични фигури .

Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, а също така драперит, синтрови езера, хелектити и още много други пещерни и скални образувания, пещерни бисери , сталактони, "завеси", "леопардови кожи" (различно оцветени скални слоеве), както и с традиционната стена на греха, върху която се лепят монети.

По желязна стълба се изкачва до зала, наречена "Разломна", където истинското дъно на подземната река е покрито от огромни блокове. Интересно е да се види и т.н. "Новогодишна зала" с украсената елха. Тук всяка година местния пещерен клуб посреща новата година. В същата зала са се състояли 17 сватби.

Най-горният етаж на пещерата е бил добре познат на древните енеолитни обитатели (14-13 х. пр.н.е.), чиито следи са открити до 30 метровата пропаст. Ако желаете можете да посетите енеолитните жилища, намиращи се на десетина минути от изкуствения изход.

История на откриването:
Пещерата е била известна на местното население от незапомнени времена. В нея са намирали подслон и укритие както първобитни хора, така също и населението живеещо в този район в близкото и по далечно минало. През 1927г е била посетена от археолога Васил Миков, който прави първите сондажни проучвания. Намерените материали той отнася към каменно-медната епоха (неолит и енеолит). По късно през 1956г пещерата е посетена от друг български археолог Петър Детев, който извършва сондажни проучвания в привходната зала. Основни проучвания започват през 1965-66г от чепеларският клуб с ръководител Димитър Райчев. Правят се археологически разкопки на енеолитното жилище под ръководството на М. Деянова от ОИМ гр. Смолян, картографира се Ягодинската пещерна система. Дължината й достига 6500 м. но когато през 1982-1986г. се извършва повторно картографиране на пещерата се откриват нови галерии и участъци и дължината й достига 8501 м . В привходната част на пещерата е открито енеолитно жилище - местен керамичен център. Открити са находки на керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, ръчни мелници - хромели от 4000г.пр.н.е. - културна група Марица - III Родопски вариант - късен енеолит. Има музейна сбирка с експонати от енеолита, бронзовата и желязната епоха. Благоустрояването на Ягодинската пещера като туристически обект започва през 1969г., като е открита официално за туристите през 1982-1983г с дължина 1600м и два изкуствени тунела.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Ягодинска пещера

Местонахождение: Намира се до Буйновска река, на 3 км от с.Ягодина в Родопите

Географски координати:
41.628422, 24.329428
Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 9.00 - 12.00 и 13.00 - 16.00; влиза се на всеки кръгъл час
Печат: Да
Възможност за нощувка: хижа Триградски скали - 17 км. асфалтов път и туристически пътеки, най-известната от които отстои от с.Триград на 2,30 часа. В селото се предлагат нощувки в уникални селски къщи.
За контакти: 0889/ 903 642
Маршрути: хижа Триградски скали - 2.30 часа
Триградско ждрело - Родопи - 2.45 часа
Пещера “Дяволското гърло” - 2.30 часа
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Ягодинска пещера

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010