Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - село Широка лъка
100 национални туристически обекта: село Широка лъка  : cнимка 1 100 национални туристически обекта: село Широка лъка  : снимка 2 100 национални туристически обекта: село Широка лъка  : снимка 3
100 национални туристически обекта: село Широка лъка  : cнимка 4 100 национални туристически обекта: село Широка лъка  : снимка 5 100 национални туристически обекта: село Широка лъка  : снимка 6
Данни
Надморска височина: 1060 м

Описание:

Село Широка Лъка (население 850 жители) е обявено за архитектурен и фолклорен резерват, известен с оригиналният си родопски стил, музикални традиции и история.

Селото се намира на 23 км. северозападно от Смолян, на 16 км. и на 5 км. съответно от Пампорово и с.Стойките и на 22км. югоизточно от Девин.

То е разположено амфитеатрално на двата бряга на река Широколъшка , между Переликския дял на Родопите и рида Чернатица , в подножието на североизточните склонове на Западните Родопи и югозападните склонове на Чернатица на 1060 м надморска височина.

Селото е получило името си от старобългарската дума “лъка: –извивка, кривина, лъкатушене.


Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи разположени амфитеатрално от двете страни на реката.

Идвайки в това село-приказка, ще се озовете в епохата на Българското Възраждане. Многобройните къщи, съхранили характерната Родопска архитектура, калдъръмените улици, сводести мостове на реката, характерния говор, песни и обичаи на местните хора ви дават възможност да се потопите в атмосферата на отдавна отминали времена, да се докоснете до българската култура и бит.

Широколъчaни са били прочути като майстори строители. Старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Повечето стаи са широки, с дървени миндери до стените, прозорците са малки.

Политическата несигурност на населението по време на Османското робство е причина всяка къща да има скрити в стените долапи и малка изба със скривалище. Дебели бели зидове крият двора от хорските очи. Дворът е малък, покрит с плочи, а в средата му се издига типична каменна чешма. Най-известни са Сгуровската, Учиковската, Григоровската къщи. Всички реставрирани къщи носят свой собствен облик и обаяние.

През 1834г. в селото е построена църквата “Св. Богородица”. Според преданието тя била построена за 38 дена. Иконостасът на църквата е автентичен по своя стил. Предполага се, че е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари от Самоков, съществува и хипотеза самите те да са изографисали църквата. В близост до църквата се намира старото училище, построено през 1835 год.

Освен със забележителната си архитектура, Широка Лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда. Широка Лъка с право може да се нарече “храм” на родопската песен.Тук няма семейство което да не е свързано с родопската музика, в селото са се родили едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор. През 1972г. в селото е създадено Средно музикално училище за народни песни и инструменти. Красивите сгради на училището са умело вписани в широколъшкия архитектурен пейзаж.

В първите дни на месец март в селото се провежда един от най-големите кукерски празници в България, наричан от местните жители “Пeспонеделник”. В този ден всеки гост на селото става свидетел на странна гледка – големи чудовища-кукери въоръжени с дървени саби боядисани в червено, танцуват из селото, за да изгонят всяко зло от селото, от къщите, от душите на хората. Кукерите са накичени с чесън, боб, чушки. На кръста им е завързан колан, на който са закачени различни по големина родопски чанове. Със звъна на чановете и дървените си саби те гонят злото. Вдига се много шум, звън и смях. В този ден се пеят много родопски песни, хората празнуват. На фона на старите къщи тази гледка е наелектризираща и вълнуваща.

Широка лъка е идеално място за селски и екологичен туризъм. Природата, архитектурата, чистият въздух, вековните борики затиснали селото отвсякъде изпълват човешката душа. В селото има уютни хотелчета и частни квартири, където може да се отседне.

История:
Селището съществува на това място от 17 век, след една от най-жестоките вълни на насилствено помохамеданчване на родопското българско население от турските поробители.
Първоначално земите са били владени и ползвани от юруците, които в последствие се оттеглят към Беломорието. Първоначално основателите на селото са се заселили край сегашната махала Заевите, но поради свличане се преселват в долината на р.Луковица, а от там на днешното място на Широка лъка.
Името на селото идва от широкото речно разклонение на едноименната река.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - село Широка лъка

Местонахождение: Селото се намира на 23 км. северозападно от Смолян, на 16 км. и на 5 км. съответно от Пампорово и с.Стойките и на 22 км. югоизточно от Девин.

Надморска височина: 1206 метра
Население: 567
Пощенски код: 4710
Телелефонен код: 03030

Географски координати:
41.678959, 24.582640


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: постоянно
Печат: Печат има в читалището, което вече е туристически информационен център и в етнографския музей.
Възможност за нощувка:
В селото има уютни хотелчета и частни квартири, където може да се отседне.
хижа Смолянски езера
хижа Студенец
хотелите на курортно селище Помпорово
хотелите в гр. Смолян - на 21 км

За контакти: Туристически информационен център:
Широка лъка 03030 / 233
Маршрути: Само на 7 км от Широка Лъка, по посока гр. Девин, се намират известните от древността Беденски минерални извори. Недалеч от селото се намират скалните феномени Главата и Момата, както и Лятната гора. 5 км на югоизток е разположено живописното село Стойките. Село Широка лъка е спирка на множество туристически маршрути в околността и е отправна точка за върховете Турлата, Голям и Малък Перелик, Широколъшки снежник и др.
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на село Широка лъка

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010