Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Природна забележителност “Чудните мостове”
100 национални туристически обекта: Природна забележителност Чудните мостове: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Природна забележителност Чудните мостове: снимка 2 100 национални туристически обекта: Природна забележителност Чудните мостове: снимка 3
100 национални туристически обекта: Природна забележителност Чудните мостове: cнимка 4 100 национални туристически обекта: Природна забележителност Чудните мостове: снимка 5 100 национални туристически обекта: Природна забележителност Чудните мостове: снимка 6
Данни
Надморска височина: 1450 м

Описание:

Чудните мостове са един от най-интересните природни феномени в Родопите. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 5 км. северозападно от село Забърдо , на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк.
Те носят и името Еркюприя – от турски “ер”-земя и “кюприя” – мост.
От село Забърдо до Чудните мостове има черен път.

Някогашната пещера, образувана в мраморния щок от водите на р. Дълбок дол, се е срутила навярно при земетресение. Водите са отнесли падналите материали, като в резултат на това са се образували един до друг два, редки по своята красота, мраморни скални моста. Със своята внушителност горния мост смайва туристите. Дебелината на свода е около 20 метра, а пропастта под него е дълбока 45 метра. Моста е широк 45 метра. По него минава стара пътека от с.Орехово за с.Забърдо. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката - непроходим, дълъг 60 м, с обща височина 50 м, а само на арката - 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

Местността около двата моста е заета от вековни иглолистни гори, съставени предимно от смърчови дървета. И двата моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях. Интересна традиция е възникнала след обявяването на мостовете за туристически обект — всеки турист, минал под големият мост, записва името си с въглен на стената.

Близо пред втория мост е входът на Ледената пещера, в която до късно лято се задържа лед. Зад моста водата пропада във фуниевиден карстов понор и изчезва в недрата на земята. Тук се образува дива непроходима теснина, където високо на левия бряг на реката е огромният вход на Голямата пещера. Скалистите урви на мостовете са обрасли със здравец и безсмъртниче (Haberlea rodopenzis).

В близост до скалния феномен се намират множество пещери, но повечето от тях не са годни за посещения от туристи, понеже не са осветени и обезопасени. В близост са и хижите Чудните мостове и Скалните мостове .


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Природна забележителност “Чудните мостове”

Местонахождение: Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк.

Географски координати:
41.818825, 24.581657


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: постоянно
Печат: Да
Възможност за нощувка:
хижа Чудните мостове и хижа Скалните мостове . Стопанисват се от туристическо дружество “Студенец” – гр. Чепеларе

На палатка в околностите.
За контакти: ТД "Студенец" - гр. Чепеларе, 4850, ул. "Шина Андреева" № 2а, тел. 03051 / 29-27, 20-61, 32-61,
Маршрути: хижа Скалните мостове - 0,15 часа
горски пункт Карабаир - 0,40 часа
хижа Кабата ( Слънчеви поляни) - 1,45 часа
връх Персенк (2074 м) - 2,00 часа
местност Глухите камъни - 2,30 часа
хижа Персенк - 3,15 часа
хижа Изгрев - 6,00 часа
село Забърдо - 2,00 часа
село Орехово - 3,00 часа
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на природна забележителност “Чудните мостове”

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010