Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: връх Голям Перелик - Родопи 
100 национални туристически обекта: връх Голям Перелик - Родопи : cнимка 1
Описание:

Голям Перелик е най-високият връх в Родопите. Намира се на 19 км западно от Смолян. С него (2191 м) Родопите се нареждат на седмо място по височина между българските планини (след Рила - вр. Мусала, Пирин - вр. Вихрен, Стара планина - вр. Ботев, Витоша - вр. Черни връх, Осоговска планина - вр. Руен и Славянка - вр. Гоцев връх).

Голям Перелик е леснодостъпен, но в момента не може да бъде изкачен, защото там е разположено поделение на Българската армия. До подножието му може да се стигне от хижа Перелик за около 40 минути.

Днес ще ви разкажем за още едно вълшебно кътче в красивата Родопа планина. Тъй като месец ноември върви към края си, зимата наближава, заснежавайки планинските върхове и смолянските улици, а нашата душа изпитва нарастваща нужда от топли чувства и горещи, незабравими емоции, то аз Мери, ще ви посъветвам да обличате дебелите зимни пуловери, шапки, шалчета и каквито други стоплящи неща ви дойдат на ум и да се отправите към връх Перелик - най-високата точка на Родопите, не само със своите 2191м, но и със завладяващата природа, омайните гледки и хармонията на това, да останеш сам със себе си, или ако пожелаете сами с верните си приятели…
Никой, който поне веднъж на се отдал на планината и на Перелик, не може да каже, че е изпитал някога чувството да бъде така невинен, чист и могъщ като същински ангел. Разказвайки ви, ще се опитам да ви докосна до това уникално и безценно чувство.
Приказното си пътешествие е добре да започнете призори, защото пътят не е много кратък, а и при зимни условия често е трудно проходим. Съветвам ви преди всичко да съберете няколко прекрасни човека, с които наистина ще ви е приятно да споделите едни от най-хубавите си изживявания, и които ще придават още положителни емоции на Вашия специален ден! В случая максимата "Важно е качеството, а не количеството" важи с пълна сила. Със сборен пункт Смолян трябва да се придвижите до местността Превала, намираща се на около 7 км в посока с.Стойките. Ако не разполагате със собствено превозно средство или пък с достатъчно кураж за шофиране по заледените планински пътища, то автобус за Стойките, Девин, Доспат или друго селище в тази посока ще свърши отлична работа. Но за по-пълноценно прекарване с елементи на поход от разклона на Превала за Перелик, може да се доветите на собствените си крака и издръжлив, планински дух. В това начинание най-добри спътници са ви удобните зимни обувки, които да не ви изморяват и да ви топлят, а също така и неповторимо свежия, горски въздух, осеян с аромата на борови дървета и сняг…Пътят до самия връх криволичи сред снежни преспи и представлява добре асфалтиран, планински, тесен път, който все пак трудно позволява разминаването да два автомобила. За пешеходци преходът продължава около 2 часа, като с изкачване на все по-високо и по-високо, гледката, която се разкрива е все по-омайваща и представлява нещо като прецизна карта на Смолянска област. Ако трябва да бъдем точни не можем да стигнем до самия връх Голям Перелик, тъй като на него се намира военна база. Но това не трябва да ви разочарова, защото подножието предлага не по-малко очарование и прелест. При добра видимост, можете да се насладите на Рожен, Стара планина, Рила, Пирин и на най-високия връх в Северна Гърция. Запленяващо е усещането, че си толкова високо, че ако се повдигнеш на пръсти, ще докоснеш небето, което от своя страна не отстъпва по красота нито на обширните поляни, нито на огромните дървета.
Възможността да се разходиш сред дивите коне, да се потопиш в белотата и чистотата на девствения сняг, да излееш душата си сред красота, безграничност и прелест, да се отдадеш на Майката природа, да подишаш истински свеж въздух, или просто да дадеш повод на сърцето си да забие по-бързо - всяко едно от изброените е предостатъчна причина да прекараш малко от ценното си време на Връх Перелик - ангелското кътче на нашата, Орфеева планина. И ако един ден не ви стигне, то уютната, спретната, закриляна от планините хижа"Перелик" може да ви приюти за да се посветите на звездните, неповторими планински нощи, и да продължите пътешествието си на сутринта. Насладете се…
Мариана Баракчиева


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: връх Голям Перелик - Родопи 

Местонахождение: Родопи
Надморска височина: 2191 метра

Географски координати:
41.604900, 24.574320


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: постоянно
Печат: Да - в хижа Перелик
Възможност за нощувка: хижа Перелик
На палатка в полите на Родопите.
За контакти: хижа Перелик : телефон 03030/523 , GSM 0889 371 409
Маршрути: хижа Перелик
От хижа Перелик :
вр. Голям Перелик /2191 м/ - 1,00 час / забранен за изкачване/
с. Широка Лъка - 3 часа
хижа Студенец - 4,00 часа
хижа Ледницата - 4,30 часа
с. Стойките - 2 часа
гр. Смолян - 3 часа
тур. спалня Солища - 2,30 часа

хижа Ледницата
От хижа Ледницата :
хижа Перелик - 4, 30 часа
връх Широколъшки снежник (2188 м) - 2,00 часа
хижа Триградски скали - 7,30 часа
пещера " Ледницата " /неблагоустроена/ - 0,30 часа
с. Широка Лъка - 3,00 часа
с. Гела - 1,30 часа
с. Мугла - 2,00 часа

хижа Смолянски езера
езеро Лагера - 0.30 часа
Тревно езеро, Бистро езеро, Мътно езеро - 1.30 часа
връх Снежанка през пистата - 1.30 часа
хижа Студенец - 2.30 часа
град Смолян - 3 часа
Пампорово през хижа Студенец - 3.30 часа

хижа Студенец
хижа Смолянски езера - 2,15 ч пеша ( 0,40 с лифта до вр. Снежанка - х. Смолянски езера )
хижа Изгрев - 6,00 часа
хижа Момчил юнак - 4.30 часа
хижа Перелик - 4,30 часа
с. Проглед - 5 км.
връх Снежанка - 0,20 часа с лифт
Орфеева скала - 0,15 часа с лифт и още 0,15 ч пеша
с. Стойките - 7 км.
с. Широка лъка -12 км.
Орфеева скала - 0,15 часа с лифт и още 20 минути пеш
В. Мургавец ( 1858 м надм. вис.) - 1.00 час
Национална астрономическа обсерватория " Рожен"- През седловината Рожен - 4.30 часа
Крепостта Аетос -2.30 часа
Феноменът " Тринадесетте братя" ( тринадесет смърчови ствола, растящи от един корен) - 0.30 часа
връх Снежанка (1926 м. надм.вис.) с изградената на него 165 -метрова телевизионна кула - 0.40ч пеш или 0.15 часа с лифт
Седловината Рожен - 2.00 часа
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010