Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Пещера "Ухловица"
100 национални туристически обекта: Пещера Ухловица : cнимка 1 100 национални туристически обекта: Пещера Ухловица : снимка 2 100 национални туристически обекта: Пещера Ухловица : снимка 3
100 национални туристически обекта: Пещера Ухловица : cнимка 4 100 национални туристически обекта: Пещера Ухловица : снимка 5 100 национални туристически обекта: Пещера Ухловица : снимка 6
Данни
Обща дължина 330м
Денивелация (- , +) 25м (-25м, 0м)
Надморска височина: 1040м

Описание:
Ухловицата е двуетажна диаклазна пропастна пещера, развита по основна пукнатина с посока С/Ю.
Намира се на 1040 метра надморска височина, на 3 км. североизточно от село Могилица, в крайграничната зона на западната част на Родопския горски масив.
Пътят до входа на пещерата е едно малко предизвикателство, което си струва да приемете, за да се докоснете до загадъчната красота на пещерата.
Тя е една от най-старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Прочута е с много скални водопади и интересни пещерни образувания. Впечатляваща е с каскадите на пещерните си езера. Температурата в нея е 10-11 градуса през цялата година. Пещерата е частично благоустроена.

В горния етаж се намира Залата на пропастите. От тази зала към долния етаж се спускат гърлата на четири дълбоки пропасти. По стръмна метална стълба туристите могат да се спуснат в галерията на долния етаж, която е най-красивата част на пещерата.
Изключително богатство на всички генетични видове водно-химични синтрови образувания. Природата в продължение на векове е създала една истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен леден водопад.

Пещерата се използва през активния период като случайно убежище на единични прилепи. По данни от литературата (Benda et al. 2003) е известно, че в пещерата зимуват големи подковоноси (Rhinolophus ferrumequinum) (единични, до около 50-70 екз.), малки подковоноси (Rhinolophus hipposideros) (единични, до около 30-40 екз.) и едри нощници (Myotis myotis/blythii) (единични и малки групи, до около 20-30 екз.).

История на откриването:
Открита и изследвана през 1968-69г от Димитър и Георги Райчеви от "Студенец" Чепеларе. Благоустроена и открита за туристически посещения през 1983г. Стопанисва се от Туристическото дружество "Карлък" в Смолян. Пещерата е обявена за Природна забележителност (ПЗ) със заповед от 4.05.1979 и площ 1.00 ха.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Пещера "Ухловица"

Местонахождение: Местност Сините вирове , с.Ухловица, община Смолян, област Смолянска ,на 3 км. североизточно от село Могилица, в крайграничната зона на западната част на Родопския горски масив.Географски координати:
41.516666, 24.666668


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 9.00-17.00 ч. Зимно време почивни дни понеделник и вторник.
Печат: Да
Възможност за нощувка:
Хижа Заставата при извора на р.Арда - с.Горна Арда
За контакт : GSM 0878 254 560; 0895 254 560; 0897 549 200.
При предварителна заявка може да опитате специалитети от родопската кухня – смилянски фасул, пататник, качамак, клин, марудници, прясно издоено мляко, чай от билки.

село Смилян - 4 км., много атрактивни хотели и къщи за нощуване.

село Могилица - селски къщи за нощуване, даже и да не намерите къде, хората са толкова гостоприемни, че ще Ви приемат на драго сърце в домовете си, като гости. Такива са родопчани. Сърцати и гостоприемни. Ще ви нагостят и ще ви изпратят по живо и по здраво.
За контакти: Тел.: 03036/ 465, 0896/688 366
Маршрути: Близките рибовъдни бази - село Смилян, село Арда, възможности за спортен риболов
в.Ком - с.Сивино
Агушевите конаци - с.Могилица , летен- с. Черешките, с. Буково
Екстремен пещерен туризъм - село Кошница

Много еко-пътеки по цялото корито на река Арда
Девствена природа, много селски къщи, които предлагат уникалната възможнаст да изпитате чувството, че се намирате в райски кът, да приготвите сами вкусните родопски гозби, да издоите кравата и да пийнете от питателното мляко. Не пропускайте тази възможност! Има още много неща, които могат да се видят и почувстват.
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Пещера Ухловица

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010