Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Историческа местност Петрова Нива
100 национални туристически обекта: Историческа местност Петрова Нива : cнимка 1 100 национални туристически обекта: Историческа местност Петрова Нива : снимка 2
Описание:

Петрова нива е местност в Странджа, в землището на село Стоилово, където през 1903 г. на Преображение (11 до 13 юли) е обявено въстание за присъединяване на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към свободна България. Местността представлява широко равно било доминиращо над меандрите на реките Велека и Младежка. Лесно достъпно е единствено от запад /с.Звездец/ което обяснява избора на странджанските войводи.

Петрова нива е на 11 км. от главния път Бургас - Босна - Звездец - Малко Търново. Отклонението за Петрова Нива е веднага след Звездец, пътя дотам е асфалтов, но тесен. От М. Търново - по пътя за Бургас с отклонение непосредствено преди Звездец. От Царево и Приморско препоръчваме пътя Приморско - Ясна поляна - Ново Паничарево - разклона за М. Търново - Звездец. От Созопол- главния път за Бургас и отклонение към М. Търново в м. Пода преди Бургас. До Петрова нива може да се отиде и от Стоилово и Заберново, но по черни пътища с пресичане на р. Велека през брод - препоръчително с високопроходим автомобил.

След дългогодишни опити да се намерят средства за увековечаване паметта на войводите осмелили се да се изправят срещу несравнимо по- силната турска войска, в края на 50- те години е построен внушителен паметник. Дотогава на мястото е имало само скромен параклис. От това време започват и многолюдните събори на които в предпоследната събота на август пристигат десетки хиляди потомци на тракийски бежанци от цялата страна. Преживяването е незабравимо и затова не са малко хората които идват всяка година, дори 2-3 дни предварително. През 2003 г. в чест на 100- годишнината на въстанието бе построена църквата Св. Петка. Има и постоянна музейна експозиция посветена на освободителните борби на българите от Тракия и Македония. Ако застанете зад паметника, ще откриете впечатляваща гледка към долината на р. Велека която е любимо място за много почитатели на закътаните палаткови лагери.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Историческа местност Петрова Нива

Местонахождение: Петрова нива е на 11 км. от главния път Бургас - Босна - Звездец - Малко Търново.

Географски координати:
42.035439, 27.515913


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: Денонощно
Печат: Да
Възможност за нощувка: Хотели в град Малко Търново
На палатка покрай река Велека
За контакти: За посещения на църквата и музея - телефони 05952/2998- общински музей Малко Търново или 2029 - община Малко Търново.
Маршрути: Петрова нива заема централно място в Странджа и оттам могат да се правят пешеходни преходи към много селища и местности:
р. Велека- 30 мин.;
р. Младежка- 45 мин.;
Звездец- 2 часа;
Стоилово- 1,5 ч.;
Малко Търново- 3,5 ч.;
Заберново- 2 ч.;
Граматиково- 3,5 ч.;
м. Качул- 3 ч./по долината на р. Велека/;
м. Ковач- 3 ч.;
м. Босна- 6 ч. /по долината на р. Младежка/;
с. Младежко- 6 ч.
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Историческа местност Петрова Нива

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010