Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: Исторически музей - Малко Търново
100 национални туристически обекта: Исторически музей - Малко Търново: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Исторически музей - Малко Търново: снимка 2 100 национални туристически обекта: Исторически музей - Малко Търново: снимка 3
Описание:

Историческият музей в Малко Търново разполага с 5 къщи, типични представители на Възрожденската архитектура. Музеят има пет експозиции и лапидариум: "Природа" - единствената по рода си в България, където чрез картини, звуци, аромати, видеофилми и игри посетителя може да се запознае с биоразнообразието на Странджа;"Археология" /Х-ІХ в. пр. хр.- ІV в./- керамични и стъклени съдове, накити от злато, сребро, бронз и стъкло, монети; "Нова и най-нова история"- национално освободителни борби, уникални странджански икони, старопечатни книги, оръжия;"Етнография"- тъкани, предмети на бита, оръдия на труда, накити и облекло представят материалната и духовна култура на местното население от края на ХІХ до средата на ХХ век.

Преди създаването на музея местни учители са създали училищна сбирка, предимно от археологически материали; в читалището е била уредена и такава, посветена на Илинденско-Преображенското въстание; в родната къща на капит. Стамат Икономов се е намирала етнографска експозиция. Всички те и събраните материали по време на експедиция "Странджа", ръководена от проф. Александър Фол поставят началото на днешния музей. Чрез своите експозиции той представя материалната и духовна култура на местното население от периода Х-ІХ в. пр. хр. до наши дни. Освен с опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Странджа музея организира тематични изложби, изнася беседи и публикува материали на местно ниво, участва в разработването на различни проекти - за финансиране и работа с деца. Голяма е отговорността му не само за съхраняване и опазване на паметните знаци на историческата местност "Петрова нива", но и участието в подготовката и провеждането на ежегодния възпоменателен събор в чест на преображенци, където се стичат хиляди тракийци.

Природна сбирка
В една от сградите на Историческия музей в Малко Търново се помещава Природна експозиция. Тук по модерен интерактивен начин е представено природното богатство на Странджа. Младите природолюбители могат да влязат в хралупата на вековно дърво, оформена като телефонна кабина, за да се свържат и "поговорят" с птиците в гората. Достатъчно е да наберат желания номер от указателя и да чуят гласа на някоя от 43-те птици, както и да научат интересни подробности за живота и навиците им.
Една от стаите на природната сбирка е изрисувана с красиви природни картини, чиито основни герои са горски птици и животни. Тук за броени минути можете да научите чужд език по системата "Горски езиков курс". Натиснете някой от петте бутона на дървената кутия и ще чуете съответно гласовете на бухала, папуняка, дървесната жаба, дивата свиня и вълка. Друг специален бутон е предназначен за "преговор" - запишете собствена интерпретация на избрания глас. Най-интересно е "оценяването" - прослушайте собствения си запис и ще се убедите по бурния смях наоколо, че заслужавате шестица. Изненадите в стаята не свършват с това "обучение". Разпознайте видовете странджански дървета по техните кори, а ако се колебаете или сте много затруднени в отговора, възползвайте се от малкия "жокер"над всяка дървесна кора. Обърнете внимание и на другия сандък в стаята - той не "приказва" на чужд език, но за сметка на това ви "наблюдава" с огромните си очи. Погледнете и вие през всяко от тях и не се стряскайте - това не е "Джурасик парк" на живо, а неповторима възможност да видите съвсем отблизо такива дребни представители на фауната като бръмбарите.
Само за най-смелите посетители е предвидено изпитание в "Тъмната стая". Надпис над нея предупреждава: "Нощ, гора, страх ли те е..." Е, не е като във филм на Хичкок, но пък е неповторима възможност на сигурно място да се чуят гласовете на нощните обитатели на гората, нейните самотни вятърни въздишки и песента на реката.
Интересни за малките посетители ще бъдат двата дървени пъзела - картата на Природен парк "Странджа" и хранителната верига на животните. В отворен сандък наблизо е подредено "съкровище" - малки торбички, пълни не със злато и скъпоценности, а с природни съкровища, каквито са билките. Разпознайте ги по специфичния им аромат.
В залата за прожекции, приседнали върху малки пънче-столчета, ще наблюдавате видеофилми за Странджа. Освен красиви фотоси, в ъв всяка от стаите са представени наградените творби на детския конкурс "Какво мога да изработя от природни материали" на деца от Малко Търново, Ахтопол ... Беседа за природния парк, преведена на 5 езика, улеснява чуждестранните посетители при запознанството им с българската природа.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: Исторически музей - Малко Търново

Местонахождение: град Малко Търново
Надморска височина: 348 метра
Население: 2 804
Пощ. код: 8350
Тел. код: 05952

ул. "Константин Петканов" № 1

Географски координати:
41.980694, 27.523878


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: работно време летен сезон: 08:00 - 17:00
зимен сезон: 08:00 - 12:00, 13:00 - 16:00
почивни дни летен сезон: няма
зимен сезон: събота и неделя
Печат: Да
Възможност за нощувка: Хотели в град Малко Търново
За контакти: 05952/ 29 98: музей
0886/ 647 223: музей
0886/ 647 201: туристически информaционен център
Маршрути: Историческа местност "Петрова нива"
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Исторически музей - Малко Търново

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010