Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Национален дворец на културата град София
100 национални туристически обекта: Национален дворец на културата град София: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Национален дворец на културата град София: снимка 2 100 национални туристически обекта: Национален дворец на културата град София: снимка 3
100 национални туристически обекта: Национален дворец на културата град София: cнимка 4 100 национални туристически обекта: Национален дворец на културата град София: снимка 5 100 национални туристически обекта: Национален дворец на културата град София: снимка 6
Описание:

Националният дворец на културата е многофункционален комплекс, съвременен замък – синтез на модерна архитектура с пластични изкуства. Великолепните пространства са одухотворени от над сто произведения на монументалната живопис, скулптурата, дърворезбата, гоблена, металопластиката и други жанрове...

В него има повече желязо отколкото в Айфеловата кула, под покрива му са съсредоточени както културният живот на столицата, така и престижна конгресно-конферентна дейност, делови и политически събития. В този смисъл той е уникален.

Тук всеки намира нещо за себе си. Модел, който на пръв поглед изглежда еклектичен, но всъщност е дълбоко демократичен. В залите и фоайетата му присъства изкуството и си дават среща всички музи. Тук можете да срещнете както големи артисти така и видни конгресмени, политици, бизнесмени. Има прекрасни условия и добри професионалисти за провеждането и на най-престижните прояви, могат да бъдат посрещнати и най-строгите международни изисквания.

НДК се превърна в естествен притегателен център за столичани и гостите на столицата, а силуетът на Двореца на фона на Витоша вече е емблематичен.

Залите на НДК още пазят спомена за изключителни гастроли и знаменити артисти - Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Алексис Вайсенберг, Хосе Карерас, Андреа Бочели, Николай Гяуров, Рикардо Мути, Монсерат Кабайе, Катя Ричарели, Мирела Френи, Веселина Кацарова, Дарина Такова, Анна Томова - Синтова, Гена Димитрова, Емил Чакъров, Емил Табаков, Юрий Башмет, Найджъл Кенеди, Емир Кустурица... списъкът е дълъг.

Вече не можем да си представим най-хубавите празници в годината без Новогодишния музикален фестивал, създаден от маестро Емил Чакъров през 1986 година. Тогава на голямата сцена могат да бъдат чути великолепни български гласове, разпръснати по света – Веселина Кацарова, Калуди Калудов, Красимира Стоянова, Цветелина Василева, Ина Кънчева, Бойко Цветанов, Юлиан Константинов, Орлин Анастасов, Румен Дойков, Лъчезар Пръвчев, Емил Иванов.... Най-големите симфонични оркестри с най-добрите диригенти – Емил Табаков, Росен Миланов, Методи Матакиев, Найден Тодоров...

НДК - Конгресен център София винаги се е стремял да бъде в крак с времето - особено когато се касае за прогреса и модернизацията. Ето един пример - за да посрещне изискванията на годишното събрание на Борда на директорите на ЕBRD през 1995 г. НДК изгради нова телефонна централа и вътрешна телекомуникационна мрежа, частично обновена за срещата на Съвета на министрите на ОSСЕ през 2004 г. За да отговори на изискванията на Секретариата на НАТО за провеждането на Срещата на министрите на външните работи през април 2006 г. нашият конгресен център предприе обемни ремонтни работи, изгради своя високоскоростна и високонадежна интернет мрежа, разработи и изгради модерна и нова мрежа за вътрешна телевизия, модернизира конферентната и преводаческа система с най-новото поколение цифрови системи и дом-камера, даваща възможност на преводачите във всеки един момент автоматично да виждат говорещия. Предприехме тези стъпки не само за да задоволим нуждите на определена проява, а със съзнанието, че това са все инвестиции в бъдещето.
НАЦИОНАЛНИЯТ ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА - Конгресен център - София бе обявен на 9 юли 2003 год. от Международната асоциация на конгресните дворци /AIPC - Association International des Palais de Congres/ за "ВТОРИ В СВЕТА КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР" след "Двореца на конгресите и музиката" в Билбао /Испания/. Наградата бе много ценна за целия екип на НДК, особено като се има предвид, че става въпрос за класацията на най-престижната и авторитетна организация за конгресен бизнес.
Наградата "APEX" се връчва годишно на основата на изчерпателен анализ на резултатите и удовлетворението на клиентите, извършен от независим екип на Университета за приложни науки в Хайлброн, Германия. Анализът на данните е обективен, получен от поредица проучвания, които се дават поверително и пряко на екипа за оценка, който от своя страна класира центровете в съответен ред. Призът е създаден през 2000-та година като признание за постиженията на членовете на AIPC в управлението на конгресните центрове.
Но оценката за дейността на Конгресен център - София достигна най-високата си степен през 2005 год., когато спечели наградата "APEX" на AIPC /Международна Асоциация на Конгресните Дворци/ за "НАЙ-ДОБЪР КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР В СВЕТА". Престижното отличие бе връчено на тържествена церемония в Квебек, Канада. Тази награда е подобна на "Оскар" за най-добре менажиран конгресен център.
Заслуга за спечелването на този приз имат както отличните ни професионални взаимоотношения с многобройните ни клиенти, които по един или друг начин се явяват наши оценители в това съревнование, така и на усилията на личния състав на НДК.
Г-жа Барбара Мейпъл - президент на AIPC направи следното изявление по този повод:
"Радваме се да поздравим Конгресен център - София за спечелената награда Apex на AIPC след тежко съревнование между толкова квалифицирани участници! Тази награда е истинско признание за техните чудесни отношения с клиентите - онези, които в крайна сметка взимат решенията в програмата за наградата Apex на AIPC и формират базата, на която се избира победителят.
Тяхното постижение е демонстрация на степента, в която качественото обслужване и доволните клиенти могат да помогнат за напредъка на един център в днешната силна конкуренция на пазара за провеждане на срещи"
НДК е бил домакин на значими конгресно-конферентни прояви. Първият голям международен форум, проведен в Двореца е ХХIII генерална конференция на ЮНЕСКО през 1985 год. Следват: ХIII регионална конференция на FAO за Европа, Европейската регионална конференция по народонаселението към ООН, Генерална асамблея на Световната туристическа организация, Х конгрес на Международния съюз на журналистите, IV световно биенале по архитектура, ХVI световен минен конгрес, ХI генерална асамблея на ИКОМОС, Конгрес на българистите, Световно биенале по архитектура и "ИНТЕРАРХ",ХХХV генералната асамблея на Международната асоциация на конгресните дворци /AIPC/, Парламентарна асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, VI световен конгрес на руската преса, Икономически форум за Югоизточна Европа, VII съвещание на Съвета на мениджърите на национални антарктически програми и на Комитета за логистични операции в Антарктика, 53 конгрес на Либералния интернационал, Годишно събрание на Европейската банка за възстановяване и развитие и Годишна среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /OSCE/.... Тази година се проведе среща на външните министри на страните-членки на НАТО, под председателството на генералния секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер.
Предизвикателства, предвид значимостта на събитията и високите изисквания на клиентите, които са успешно преодолени.

НДК разполага с 13 многофункционални зали, с 55 помещения за срещи с общ капицитет над 8000 места и с над 15 000 кв.м. изложбена площ. Сред тях зала 1 е най-голямата и представителна зала на комплекса. Има площ от 11 000 кв. Стационарни кресла. Общ капацитет - 3 692 места. Снижаващ се таван над втори балкон. Редуцирани капацитети - 2 646 и 1 800 места. Всяка от залите има своите достойнства и своето предназначение, така че всеки клиент може да намери най-подходящото за своята изява място.
Не бива да се пренебрегват предимствата да проведете своята проява в НДК. Мястото е стратегическо - годишно през Двореца минават 1 500 000 души. Цените са разумни, а екипът от професионалисти гарантира високо качество и коректност.

За една международна конгресно-конферентна проява освен перфектното обслужване, изключително изгодните цени, особено в сравнение със западно-европейските и най-съвременното техническо оборудване, от значение е и красивото разположение на Двореца на фона на планината Витоша, възможностите да бъдат посетени много исторически и културни забележителности в близост до НДК. Делегатите ще открият осемхилядолетната драматична история и оригинална култура на този кръстопът между Изтока и Запада, в сърцето на Балканите. Особено впечатляващ е храм-паметникът "Александър Невски" с позлатените си куполи - великолепна петкорабна базилика в неовизантийски стил. А в многобройните зали на Двореца всеки може да се докосне до различните жанрове в изкуството.
Хотелската мрежа, част от която е в непосредствена близост до НДК, е луксозна и добре поддържана - например хотелите "Кемпински", "Радисън", "Шератон", "Гранд Хотел София", "Хилтън"...
Луксозни и висококачествено обслужвани ресторанти разполагат с голямо разнообразие от традиционни и екзотични ястия и напитки.
Съществува опасност от пристрастяване към апетитната българска кухня! По този начин може да се съчетае полезното с приятното!


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Национален дворец на културата град София 

Местонахождение: град София
Надморска височина: 550 метра
Население: 1 251 083
Пощенски код: 1000
Телелефонен код: 02

Площад "България" №1

Географски координати:
42.685410, 23.319017


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР:
09.00 - 19.00 часа
Печат: Да
Възможност за нощувка: Хотели в град София
На палатка в полите на Витоша или по поречието на Искър.
Хижи на Витоша
За контакти: БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР:
02/ 916 6369

ЦЕНТЪР ЗА ЕЗИКОВА КВАЛИФИКАЦИЯ:
02/ 916 6896, 02/ 952 6477
Маршрути: Поход на Витоша.
Национален исторически музей София
Храм-паметник “Александър Невски” с криптата град София
Национален църковен историко-археологически музей при “Светия синод”  град София
Национална художествена галерия град София  
Етнографски институт с музей при БАН град София
Национален музей “Земята и хората” град София   
Национален природонаучен музей при БАН град София  
Музей на историята на физическата култура и спорта в националния стадион “Васил Левски”  град София
Археологически институт с музей при БАН град София
Зоологическа градина град София
Национален музей “Боянска църква”  град София
Храм “Света София” град София
Софийска синагога и исторически музей към нея град София 
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Национален дворец на културата град София

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010