Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Музей на Дунавския риболов и лодкарство град Тутракан
100 национални туристически обекта: Музей на Дунавския риболов и лодкарство град Тутракан: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Музей на Дунавския риболов и лодкарство град Тутракан: снимка 2 100 национални туристически обекта: Музей на Дунавския риболов и лодкарство град Тутракан: снимка 3
Описание:

Етнографският музей “Дунавски риболов и лодкостроене” в град Тутракан е открит през 1974 г. и е единствен в страните по поречието на р.Дунав. Създаден е за да съхрани богатата материална и духовна култура, обществено устройство и бит на българите от крайдунавските рибарски селища. Неслучайно музеят се намира в Тутракан, защото риболовът е основен поминък на населението в този край от древността до днес. В края на ХІХ и началото на ХХ век градът се утвърждава като център на дунавския риболов. Оттук се изнася риба, рибено масло, черен хайвер за вътрешността на страната и в редица европейски страни.

Експозицията е подредена в 7 зали и 2 интериора, в сграда – паметник на културата от началото на ХХ в. В хронологическа последователност са представени оригинални риболовни уреди от древността и използвани в съвремието уреди и съоръжения. Кукести уреди за риболовПоказани са оригинални въдици от кост и мед, харпуни, глинени тежести за рибарски мрежи, железни сапкъни, кърмаци, различни видове мрежи, изработвани от растителни влакна от тутраканските рибари – орие, дифан, ян, ласперник, чигарница, сетка, скомбрелница, уклейник, сертме и.др. Кръст и обреден хляб за НикулденОсвен мрежести съоръжения са представени и кукести уреди за риболов. Фотоси и графики обясняват начина на риболов в селищата по Долния Дунав. Освен показаните риболовни принадлежности се добива представа за обществената организация на риболовците, сметководството, вътрешната уредба на жилищата им, духовната им култура.

Място е отделено и на лодкостроенето, което се развива в този край още от римския период, когато в античния кастел е имало работилница за ремонт на плавателни съдове. В края на ХІХ век лодки от Тутракан се изнасят в Румъния, Сърбия, Австрия и др.

Музейната експозиция е част от огромното етнографско наследство на населението от Тутраканския край и в селищата край р.Дунав. Динамичните етнодемографски процеси в този регион и смесването на различни култури водят до разнообразието и богатството на риболовните съоръжения, съхранявани в Етнографския музей.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Музей на Дунавския риболов и лодкарство град Тутракан

Местонахождение: град Тутракан
Надморска височина: 107 метра
Население: 8641 (НСИ, 2011-02-01)
Пощенски код: 7600
Телелефонен код: 0866

ул. "Трансмариска" 5

Географски координати:
44.047131, 26.602085


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: Зимно (ноември - март) - от понеделник до петък 8-12 ч. и 13-17 ч.; събота и неделя след предварителна заявка
Лятно (април - октомври) - от понеделник до петък 8-12 ч. и 13-17 ч.; събота и неделя 9-16 ч.
Печат: -
Възможност за нощувка: Хотели в град Тутракан
На палатка на брега на Дунав
За контакти: 0866 / 60352 - Рибарски музей - уредник
0866 / 61345 - Исторически музей - уредници
0866 / 61235 - директор
tutrakanmuseum@abv.bg
Маршрути: Разходка по брега на Дунав.
Военно гробище град Тутракан
Исторически музей град Тутракан 
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Музей на Дунавския риболов и лодкарство град Тутракан

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2013