Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: Архитектурно-исторически резерват "Стария Пловдив"
100 национални туристически обекта: Архитектурно-исторически резерват Стария Пловдив  : cнимка 1 100 национални туристически обекта: Архитектурно-исторически резерват Стария Пловдив  : снимка 2 100 национални туристически обекта: Архитектурно-исторически резерват Стария Пловдив  : снимка 3
100 национални туристически обекта: Архитектурно-исторически резерват Стария Пловдив  : cнимка 4 100 национални туристически обекта: Архитектурно-исторически резерват Стария Пловдив  : снимка 5 100 национални туристически обекта: Архитектурно-исторически резерват Стария Пловдив  : снимка 6
Описание:

Останки от античността, Средновековието, Възраждането и модерна култура съжителстват, вплетени в неустоимата красота на този вечен град. Пловдив е съхранил в себе си изключително ценни паметници на културата ­ Римски стадион, театър на античния Филипопол, великолепни цветни мозайки, Античния форум и крепостните врати, римския акведукт, разкопки на първите тракийски поселища. На Трихълмието грее цял живописен квартал с най-ярки представители на българската възрожденска архитектура. За изключителни заслуги в опазването, реставрацията и консервацията на паметниците на културата Старият град бе отличен със златен медал на ЮНЕСКО.
Хилядолетната история на Пловдив започва в най-северната точка на Трихълмието. В археологическия комплекс “Небет тепе” останки от предисторическо селище съжителстват с руини от римски и елинистични крепости, които защитавали града до завоюването му от турците.

Крепостните стени
Останките от двете крепостни стени с техните врати са най-многобройни и видими сред монументите от римския период. Една разходка по Трихълмието дава представа за древните укрепления, датиращи от времето на римляните и Византия. Безспорно сред крепостните врати най-колоритната и запазената е Хисар капия, построена по време на императорите Траян и Марк Аврелий. Останките от втората крепостна стена на Тримонциум показват, че тя е имала солидни кули и бойници, била е висока 8 м и дебела 2,3 м, направена от огромни каменни блокове, хоризонтално свързани с метални сглобки. Открит е таен вход към крепостта, който свързвал акрополиса с брега на р. Марица чрез тунел и стълбище, вдълбано в скалите на Небет тепе.

Античният форум
Жилищният район, открит при полагането на основите на хотел “Тримонциум”, обхваща площ от 0,6 хектара. Улиците в този квартал са покрити с големи сиенитени плочи. Интересен е фактът, че жилищните сгради се издигат направо от бордюрите на улицата. Частите от форума, отворени за посетители, показват ясно различните нива в строителството на тракийската агора от пясъчник и добре запазените римски останки от мрамор. Кварталът се е намирал извън пределите на града и вероятно е разрушен от пожар през средата на 3 в.

Римският стадион
Под днешния търговски център на града лежи фантастичен римски стадион, чийто трибуни били построени на склоновете на Сахат тепе и Таксим тепе. Стадионът има формата на подкова, с дължина 180 м и места за 30 000 зрители, което говори за големината на града по това време. Има основания да се приеме, че провежданите тук игри датират от времето на император Септимус Северус (193-211 г.). Най-бляскавите състезания били т. н. Питиани и Александрийските игри, които били организирани по модела на гръцките олимпийски игри. Основните спортни дисциплини били хвърляне на диск и копие, бягане, скокове, борба, стрелба. Игрите се провеждали на всеки 4 г. и продължавали няколко дни.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: Архитектурно-исторически резерват "Стария Пловдив"

Местонахождение: град Плoвдив
Надморска височина: 164 метра
Население: 375 137
Пощенски код: 4000
Телелефонен код: 032

Географски координати:
42.143841, 24.749562


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: постоянно
Печат: -
Възможност за нощувка: Хотели в град Пловдив.
За контакти: -
Маршрути: Разходка из град Пловдив
Исторически музей - Пловдив 
Етнографски музей - Пловдив 
Античен театър град Пловдив
Църква "Св. св. Константин и Елена"  град Пловдив"
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Архитектурно-исторически резерват Стария Пловдив

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010