Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Ждрелото на река Ерма  
100 национални туристически обекта: Ждрелото на река Ерма: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Ждрелото на река Ерма: снимка 2 100 национални туристически обекта: Ждрелото на река Ерма: снимка 3
Описание:

Ждрелото на река Ерма, известно и като Ломнишкото ждрело на името на близкото село, е най-голямата туристическа забележителност в Трънския край. Реката извира от Власина планина до с. Клисура, днес в Сърбия. Само 25 от своите 65 километра реката тече през България. Тя навлиза в нашата страна при с. Стрезимировци, преминава през Трън и след Ломнишкото ждрело отново ни напуска, за да се влее в р. Нишава. Преди своето вливане тя образува един от най-красивите и величествени проломи в цяла Югоизточна Европа - Погановския, край друг стар български манастир "Св. Йоан Богослов". Коритото на р. Ерма е единственият естествен изход от Знеполе. Тя е малка река със средногодишен отток от 2-3 куб. м/сек. Тези цифри обаче многократно се надвишават при топенето на снеговете и по време на поройни дъждове. На 22 юни 1948 г. дебитът й достигнал рекорд - 180 куб. м/сек. Тази цифра е двойно по-голяма от нормалния отток на най-пълноводната наша река Марица.

Ждрелото на Ерма е на 5 км по асфалтирано шосе от Трън. Дължината му е около 100 м, а ширината му в най-тясната си част е около 5. През него с рев се провира реката. От двете му страни се издигат отвесните скали на върховете Жилав камък на юг и Църквището на север. Височината на тези куполовидни скални масиви е около 150-200 м. През десния бряг на ждрелото е прокопан изкуствен тунел, който води до с. Банкя. През ждрелото се вие и наскоро прокарана екопътека, чиито два моста пресичат реката от двете страни на пролома. По скалите са прокарани над десет алпийски катерачни маршрута. Пътеката се изкачва до върха на Църквището.

По пътя си срещате останки от древни постройки - римски укрепления по пътя през Руй планина. Те са от времето на император Каракала (211-217 г.). Близо до тях, пак според Константин Иречек, в една скална дупка, зазидана с врата, е живял отец Терапонтий, за когото отец Паисий пише в своята История. Св. Терапонтий живял в Лидия по времето на император Валериан и бил свещеник в град Сарди. Популярна легенда за него била пренесена механично тук на трънска почва. Името на светеца на черковнославянски е св. Йерме (по името на река Хермес в Лидия). От него е дошло и името на Ерма. По същия механичен начин някога и св. Петка била "пренесена" в Трън и била превърната в тукашна домашна светица. Оттук иде и произходът на трънската пословица "Туй Трън, туй света Петка", т.е. "Нерде Шан, нерде Багдад".


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Ждрелото на река Ерма 

Местонахождение: Ждрелото на Ерма е на 5 км по асфалтирано шосе от Трън.

Географски координати:
42.862221, 22.645868


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: постоянно
Печат: В Информационния център на гр.Трън и в хранителния магазин срещу него.
Възможност за нощувка: Къщи за гости или хотели в град Трън.
На палатка покрай ждрелото.
За контакти: Туристически - информационния център на гр.Трън
07731/21 98
Маршрути: Поход по ждрелото на река Ерма
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Ждрелото на река Ерма

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010