Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: Къща-музей "Райна Княгиня" град Панагюрище
100 национални туристически обекта: Къща-музей  Райна Княгиня  град Панагюрище: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Къща-музей  Райна Княгиня  град Панагюрище: снимка 2 100 национални туристически обекта: Къща-музей  Райна Княгиня  град Панагюрище: снимка 3
Описание:

Родната къща на Райна Княгиня е паметник на културата с национално значение. Тя е представител на средногорския тип асиметрична къща. Старинен надпис, запазен върху една от гредите на голямата дворна врата, сочи годината на построяване – 1673 и нейните първи собственици – Тасо и Михо. В този дом, на 18.01.1856г. се ражда бъдещата знаменоска на Априлското въстание – Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня. На 3 май 1950г. къща – музей “Райна Княгиня” разтваря врати за първите си посетители като музей. През 1979/81г. е извършена основна реставрация на къщата. В бившата занаятчийска работилница “Керена”, на първия етаж е представена документално – веществена експозиция, посветена на живота и ролята на Райна Княгиня по време на Априлското въстание. Етнографската експозиция на втория етаж, дава представа за обстановката, в която се ражда и израства бележитата българка. Сред ценните реликви в музея е Главното знаме на панагюрските въстаници, което Райна Княгиня възпроизвежда през 1901г. по случай първото официално честване на Априлското въстание. В двора на къщата-музей се намира мраморна скулптура на знаменоската, под която се съхраняват нейните тленни останки. През 1992г. наследниците на Райна Княгиня даряват къщата на Община Панагюрище. Повече от половин столетие, около два милиона и половина българи свели глави, минават през малката дървена портичка, за да се поклонят пред безсмъртното дело на Знаменоската и отнесат със себе си частица от родолюбието на една велика епоха.

ГЛАВНОТО ЗНАМЕ НА ПАНАГЮРСКИТЕ ВЪСТАНИЦИ
В края на месец март1876 г. Революционният комитет в Панагюрище и Георги Бенковски възлагат на Райна Попгеоргиева да извеза Главното знаме на панагюрските въстаници. На 22 април знамето тържествено е осветено и през дните на Панагюрската република гордо се вее на голямата врата на Хаджилуковата къща – Правителствен дом.
По време на Руско-турската война 1877/78 г. знамето вероятно изгаря в конака в Хасково. По случай първото официално честване на Априлското въстание през 1901г., Райна Княгиня възпроизвежда Главното въстаническо знаме. Средствата за плата и сърмата са осигурени от комитета “20 април“. Райна бродира знамето в София. Няколко дни след тържествата в Панагюрище, знамето е носено на кон до Костина, по случай 25 години от гибелта на войводата Бенковски. В архива на къщата - музей се пази и снимка на Райна Княгиня със знамето от 1901г. с неин автограф. Снимката е направена в София, след като знамето е завършено. До своята смърт, Павел Койчев, панагюрски поборник, съхранява скъпата реликва “като очите си“, прегъната на четири ката, на всяка гънка с вестник, за да не се похаби, в една специална кутия, а на празника я изнасял на балкона, за да я гледа народа. След него знамето се съхранява от председателя на Поборнико -опълченското дружество в Панагюрище Иван Кузмов – Комитата. Неговият правнук, Петко Кузмов, разказва спомените на баща си: На 3 март и 3 май, когато са ставали тържествата по случай Освобождението и годишнините на Априлското въстание, знамето е изнасяно с музика от дома на Комитата в Драгулин махала и заедно с другите поборници са отивали на площада“.
След смъртта на Иван Кузмов знамето се съхранява в читалището. По-късно, когато се създава къща-музей “Райна Княгиня – 1950г., то е експонирано там.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: Къща-музей "Райна Княгиня" град Панагюрище

Местонахождение: град Панагюрище
Надморска височина: 550 метра
Население: 19 332
Пощенски код: 4500
Телелефонен код: 0357

ул. "Райна Княгиня"

Географски координати:
42.506832, 24.183851
Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта

Работно време: всеки ден - 9:00ч. - 17:00 ч.
Четвъртък - безплатен ден.
Печат: Да
Възможност за нощувка: хижа Оборище
На палатка в Средна гора
За контакти: Исторически музей - Панагюрище

ул. "Райна Княгиня" №26
телефон: 0357/20-12 - директор
телефон: 0357/37-12 - уредници

ТД"Бунай" , 4500- гр. Панагюрище ул. "20- ти април" № 1, тел.: 0895 043 408
Маршрути: До хижа Оборище

От хижа Оборище до:
Панагюрски колони - 4.00 часа
връх Лисец /1386 м./ - 2.00 часа

Не пропускайте да видите прочутото в цял свят Панагюрско златно съкровище, внушителните тракийски храмове и култови центрове край Старосел и Стрелча.
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Къща-музей Райна Княгиня град Панагюрище

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010