Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: Къща-музей "Станислав Доспевски" град Пазарджик 
100 национални туристически обекта: Къща-музей Станислав Доспевски град Пазарджик: cнимка 1
Описание:

Станислав Доспевски е псевдонимът на Зафир Зограф - син на Димитър Зограф и племенник на Захари Зограф. Един от най-значителните възрожденски художници, както и един от първите с академично художествено образование. Доспевски от малък навлиза в изкуството като помага на баща си в изписването на иконите в Пловдивската църква Света Неделя. През 1850 година заминава за Москва, където учи в Московското Художествено училище за живопис, скулптура и архитектура, а по-късно, от 1853 до 1856 в Императорската Художествена академия в Петербург в класа на Ф. А. Бруни.

След завръщането си в България се преименува на Доспевски и става родоначалник на светския реалистичен портрет. Живее в Пазарджик и Самоков, но продължава да рисува в Пловдив.

По време на Руско-турската война (1877-1878г.) е арестуван от турските власти. Умира в затвор в Цариград на 6 януари 1878 година.

Къщата на Станислав Доспевски е построена през 1864 г. от брациговски майстори до канава "Паша арк" в квартала "Вароша". Архитектурният й стил е "султан япъсъ" - типична цариградска къща, характерна за периода на Възраждането. Тя е двуетажна, кирпичена, с еркери и има 6 стаи със салон, като днес могат да се видят само 6 помещения.

В къщата има три стенописа: "Протокът "Златният рог" в Цариград", "Площадът на Пушкин в Одеса" и "Смяна на стражата пред императорския дворец в Петербург". Освен това къщата притежава богата стенописна украса както вътре, така и отвън, с което изпъква сред съвременните сгради.
В шестте помещения са разположени вещи и предмети на Станислав Доспевски и семейството му, като най-ценното са фамилните портрети, намиращи се в портретната зала на къщата-музей. Сред тях е безспорният шедьовър "Домника" - българската "Мона Лиза".

Музейната еспозиция включва възстановена битова обстановка с автентични вещи и мебели, както и оригинални художествени творби на Станислав Доспевски. Впечатляващи панорами от Санкт Петербург, Одеса и Константинопол са изписани от ръката на художника по стените на просторния хол. Сред чимшири и цветя, в дъното на двора, се намират ателието на художника и камерна зала, ползваща се за гостуващи изложби.

От 1966 г. е филиал на Градска художествена галерия "Станислав Доспевски" - Пазарджик.
Къщата на Станислав Доспевски е обявена за паметник на културата.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: Къща-музей "Станислав Доспевски" град Пазарджик

Местонахождение: Град Пазарджик
Надморска височина: 205 метра
Население: 80 031
Пощенски код: 4400
Телелефонен код: 034

ул. „Мария-Луиза” №54

Географски координати:
42.186852, 24.324846


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта

Работно време: 9,00 – 12,00 часа и 14,00 - 16,00 часа
Почивни дни – събота и неделя.
Печат: Да
Възможност за нощувка: Хотели в града
За контакти: 034/ 44 31 13, 034/ 44 31 08
Маршрути: Разходка из града.
Катедрална църква Св.Богородица град Пазарджик
Регионален исторически музей - Пазарджик  
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010