Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Природонаучен музей с. Черни Осъм
100 национални туристически обекта: Природонаучен музей с. Черни Осъм: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Природонаучен музей с. Черни Осъм: снимка 2
Описание:

Музеят се намира в село Черни Осъм, разположено в северните склонове на Средна Стара планина, на двата бряга на река Черни Осъм.

Селото е създадено преди 300 години от свободолюбиви и непокорни българи. Съхранило своя стремеж към национална независимост, то се превръща в твърдина на българщината. Не един път Апостолът на свободата Васил Левски е намирал убежище тук.

В района на селото е Националният парк “Централен Балкан” и резерватът “Стенето” ­ алпийска местност с чудни отвесни скали, по които растат ели, докосвани само от ветровете. По скалите се катерят диви кози и алпинисти. Има благородни елени, сърни, мечки, глигани и др. животни. Във висините се вият орли.

През 1956 г. Илия Христов Илиев, местен учител по биология, с ученици от природолюбителски кръжок в училището започва проучвателна и събирателска работа. За онагледяване на уроците по биология са препарирани птици и бозайници, които се срещат в родния Балкан. Интересната сбирка, подредена в училищните коридори, привлича природолюбителите от цялата страна. През пролетта на 1976 г. сбирката е разположена в специално построена сграда и от 1 януари 1977 г. е преустроена в отдел “Природа” към Окръжния исторически музей гр. Ловеч.

През 1992 г. придобива статут на Природонаучен музей. В трите зали на музея са показани над 700 експоната. В атракционната зала са експонирани едри бозайници, има записи от песни на птици, рев на мечка, виене на вълк. В първата зала чрез фотоси са отразени природни забележителности от района. В остъклените витрини са представени всички видове риби, земноводни и влечуги, които живеят в Средна Стара планина. Голям интерес предизвикват колекциите от насекоми и показаните над 120 различни вида птици. На втория етаж има диорамни витрини с големи фотоси, отразяващи средата, в която живеят бозайниците. Тук са показани семейство сърни, благородни елени, елен-лопатар, мечки, глигани, вълци, чакали, диви котки, бялки, златки и други.

Целта на музея е да отрази фауната на Централна Стара планина. За един час в него могат да се видят толкова животни, колкото в природата трудно могат да се видят за десет години. Показвайки красотата и разнообразието на животинския свят, музеят е прекрасен кът за естетическо и екологично възпитание на своите посетители, възпитание в обич и загриженост за родната природа.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Природонаучен музей с. Черни Осъм 

Местонахождение: Село Черни Осъм
Надморска височина: 703 метра
Население: 1 050
Пощ. код: 5620
Тел. код: 06962

Географски координати:
42.846504, 24.769878


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 08.00-12.00 и 13.00-17.00 часа
Печат: Да
Възможност за нощувка: Къщи за гости в селото.
На палатка в полите на Стара планина.
За контакти: 06962/ 371
Маршрути: Преход в околностите на селото.
Троянски манастир Св. Обител "Успение Богородично"
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Природонаучен музей с. Черни Осъм

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010