Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - църква "Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в Добърско
100 национални туристически обекта: църква Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско : cнимка 1 100 национални туристически обекта: църква Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско : снимка 2 100 национални туристически обекта: църква Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско : снимка 3
100 национални туристически обекта: църква Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско : cнимка 4 100 национални туристически обекта: църква Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско : снимка 5 100 национални туристически обекта: църква Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско : снимка 6
снимки: Георги Аврамов      
Описание:

Добърско е малко планинско село в Разложката котловина. То е старинно българско селище. Селото се намира на около 17 км северно от общинския център - гр.Разлог. Разположено е на предната част на планински хребет в южна Рила, място с надм.височина около 1000 м.
Храмът "Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан (на места и с тухли) през 1614 година от будни и заможни добърчани.
Църквата е обявена за паметник на културата и е вписана в книгата на ЮНЕСКО.

Най-видният ктитор (дарител) на храма е Хасия, който е посетил Йерусалим и пренася свещена пръст от Божи гроб. Така се дава възможност на хората, които не могат да стигнат до Божи гроб, посещавайки храма да получат божигробска благословия, духовно пречистване и благодат тук на това свято място.
Легенди разказват, че първите заселници в селото са били ослепените след битката в Беласица през 1014 г. Самуилови войници. Те намират изцеление от лечебната вода, която извира в двора на средновековната църква "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Легендата гласи, че с водата от изворчето в двора на старата църква е лекувал очите си още Климент Охридски. Тези предания намират своето отражение в стенописите на църквата.
По централния и по двата допълнителни корпуса няма и един милиметър празно място. Всичко вътре е изографисано. Нито едно изображение не е реставрирано, само са почиствани от експерти. Точната бройка на образите в храма е 460, което е нещо невиждано с оглед на малката площ, върху която са разположени.
Зографите не са пропуснали да отдадат необходимото на тримата майстори-строители - Станко, Смилен и Спас, както и на ктиторите на храма - Богдан, Хасна и сина на Богдан. Пред олтара са подредени иконите на свети Теодор Тирон, свети Теодор Стратилат, Богородица, Христос, Йоан Кръстител и Архангел Михаил. На тавана Исус Христос е изографисан в ракета, а върху една от стените е изобразено как се приземява с помощта на някакви специални приспособления, сякаш слиза от капсула, досущ като днешните космонавти. Нависоко са изрисувани и войниците на българския цар Самуил. Те мият слепите си очи с чудодейна вода. Според легендата много от тях след злощастната битка в планина Беласица са минали през Добърско и останали да зимуват тук. Харесали им местните моми, задомили се и създали прочутата добърска школа на певци слепци.

Край храма и днес има извор, който лекува болките на очите. Няколко измивания в него и забравяте за проблемите с очите, уверяват жителите на селото. На пода в храма е положена плоча с двуглав орел - символ на руската църква и дар от руски монаси. В краката на гордата птица са жезълът и скиптърът, символи на светската и църковната власт, които само обединени водят народите напред. На плочата експерти са разчели изписана 1122 година. Материалът, от който е строена църквата, също е характерен за XI-XII век. Така че нищо чудно храмът да е още по-стар. Друга легенда разказва, че цар Иван Шишман се е венчал точно в тукашната света обител. Първият писмен документ за нея се пази в Рилския манастир и е негова царска грамота от 1378 година.

Поредна забележителност е камбаната в храма, подарена през 1888 година от монасите в манастира Ватопед в Атон. Върху нея все още се разчита надписът, който гласи : Подаряваме камбаната на община Недобърско (б.а.-старото име на Добърско) в знак на добрите ни отношения". Несъмнено църквата "Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е безценно национално богатство, с изключително висока архитектурно-художествена стойност. Обявена е за художествен паметник на културата с национално значение. Храмът заслужава да бъде под егидата на ЮНЕСКО, категорични са жителите на село Добърско.


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - църква "Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в Добърско

Местонахождение: село Добърско
Надморска височина: 1070 метра
Население: 669
Пощ. код: 2799
Тел. код: 074406

Географски координати:
41.969959, 23.477306


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 8.00-12.00 и 13.00-17.00 ч.; събота и неделя с предварителна уговорка
Печат: Да
Възможност за нощувка: хижа Добърско
Хотели в град Разлог и околността
За контакти: Когото и да попитате в селото ще ви каже, къде се намира черквата.
До вратата има поставен лист с написани телефони за контакт(при посещението ми през 2007).
Маршрути: До хижа Добърско - 1750 метра надморска височина.
Около 1,30 часа по маркирана пътека /11 км по шосе с трошено-каменна настилка и почвен път/.

От хижа Добърско до:
хижа Македония - 3,00 часа
Малък Мечи връх (2474 м) - 3,30 часа
хижа Чакалица - 4,00 часа
хижа Семково - 4,30 часа
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на църква Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010