Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: Къща-музей "Димитър Пешев" град Кюстендил
100 национални туристически обекта: Къща-музей Димитър Пешев град Кюстендил: cнимка 1
Описание:

Димитър Пешев е роден в Кюстендил на 25 юни (13 юни стар стил) 1894 г. През 1915 г. започва да учи право в Софийския университет "Свети Климент Охридски", но прекъсва образованието си, за да участва в Първата световна война. След войната зъвършва университета и работи като съдия в Пловдив и София, по-късно като прокурор, а от 1932 г. е адвокат. По това време участва в Управителния съвет на Българския туристически съюз и ръководи Управителния съвет на банка Български кредит.

През 1935 г. Димитър Пешев става министър на правосъдието в първия кабинет на Георги Кьосеиванов (1935-1936 г.). През 1938 г. е избран за подпредседател на XXIV Обикновено Народно събрание, първото след Деветнадесетомайския преврат. От 1940 г. заема същата длъжност в XXV Обикновено Народно събрание.

В началото на март 1943 г. Димитър Пешев научава от делегация на свои съграждани от Кюстендил, че съгласно подписаната тайна спогодба с Нацистка Германия близо 6 хиляди евреи от старите предели на България ще бъдат депортирани в лагерите на смъртта в Полша. На 17 март Пешев инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията, което е подписано от общо 43 народни представители. Заради това на 26 март той е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване.

Въпреки приноса на Димитър Пешев, през 1946 г. т.нар. "Народен съд" го осъжда на 15 години затвор "за фашистка дейност и антисемитизъм". След застъпничеството на евреи, имащи влияние в правителството, доминирано от Българската комунистическа партия, той е освободен след 13 месеца. Умира в нищета през 1973 г.

Освен с почетното гражданство на Израел, делото на Димитър Пешев е почетено с дърво на негово име в Гората на праведниците в Ерусалим.На 25 януари 2000 г. по инициатива на българската делегация в ПАСЕ,в сградата на Съвета на Европа в Страсбург,наред с бюстовете на отците-основатели на Обединена Европа е поставен негов бюст,дар от българското Народно Събрание,а Международната фондация "Раул Валенберг" изсича медал с неговия лик.

През 2000 г. в София е учредена фондация на името на Димитър Пешев. Съгласно нейния устав, председател на фондацията би трябвало да бъде председателят на българското Народно събрание.ОТКРИТО ПИСМО ДО СИМЕОН
Габриеле Нисим

Във връзка с посещението му в Италия, бих искал да задам два въпроса на българския министър-председател Симеон, на когото се възхищавам за неговата политическа смелост.

Защо от деня на неговото избиране досега все още не е направил публичен жест, с който да възпомене личността на подпредседателя на парламента Димитър Пешев, който бе инициаторът на спасяването на цялата еврейска общност в България през март 1943 г., когато принуди вътрешния министър Габровски да отмени от кабинета си заповедта за депортация? И защо българският парламент реши да приключи създадената на името на Димитър Пешев фондация, преди още да е реализирала някаква инициатива, като блокира разпространението по книжарниците на книгата ми "Човекът, който спря Хитлер" (изд. "Мондадори"), преведена на български език и издадена от издателството на парламента, която книга върна моралното достойнство на високопоставения представител на режима след дълги години на комунистическа цензура и която бе представена на тържествено заседание на Народното събрание?

Като че ли истинският Пешев изведнъж става неудобен, защото има опасност да компрометира историческата преценка за монархията и поставя въпроси по отношение ролята на цар Борис Трети, бащата на Симеон, днес представян като главно действащо лице при спасяването на евреите, като се премълчава неговата отговорност за успялата, за съжаление, депортация на евреите от Тракия и Македония.

Трудно е да се смята, че един син, в качеството му на министър-председател, може да даде критична оценка на фигурата на своя баща, абсолютен господар на страната до преждевременната му смърт няколко месеца преди пристигането на Червената армия през 1944 г. Неговите чувства са достойни за уважение и би било погрешно да се иска ролята, която играе в страната, да може да го превърне в безпристрастен историк на монархията, чийто продължител смята че е, поне на лично ниво.

Все пак има един морален въпрос, който би трябвало да накара именно Симеон да поеме отговорност към паметта на политика, който успява да промени хода на събитията, когато неговият баща Борис държеше в ръцете си юздите на страната.

Ако днес България се управлява от първия наследник на царския дворец, това не се дължи единствено на големия изборен успех и на личната му харизма, но и на престижа, който монархическото минало продължава да упражнява върху националните чувства.

Трудно Симеон би могъл да се радва на международен кредит и да бъде поборник за влизането на България в Европа и НАТО, ако върху неговия баща тежи отговорността за предаване евреите на нацистите.

Самият Пешев долавя това, когато в писмото, което представя в парламента на 17 март 1943 г., за да иска спиране на депортацията, изразява уверението си, че бъдещето на България и съдбата на монархията ще зависят от поведението към евреите. "Тези мерки са недопустими, защото биха имали тежки последици за страната. Те биха лепнали на челото на България едно незаслужено петно, което ще й тежи не само морално, но и политически ще обезсилва всички нейни аргументи от такъв характер, към които тя сигурно ще има нужда да прибягва в бъдещите свои международни отношения".

След това писмо, което предизвиква скандал в парламента и принуждава правителството да устоява на натиска на немците, Пешев е бламиран от подпредседателския пост по общо решение от 23 март на министър-председателя Филов и на цар Борис.

Независимо от претърпяното предателство, Пешев не отрича монархията и не се продава на комунистите и на Червената армия, когато съветските войски влизат в България. Предпочита да рискува живота си и да бъде изолиран, отколкото да приветства окупацията на страната.

Италия бе първата нация в Европа, която отдаде почит към неговата изключителна морално издигната личност и запозна с историята й самите българи и целия свят с възпоменателно честване в нашия парламент на 16 октомври 1998 г. Затова днес би имал голяма морална стойност един публичен жест от страна на Симеон, по време на посещението му в нашата страна, с който да напомни заслугата на Пешев за спасяване честта на България, като попречи монархията да допусне една от най-трагичните грешки от нейната история.

Само Симеон може да го направи.

© Габриеле Нисим
© Емилия Даскалова, превод от италиански

През 2002 г. посланикът на Държавата Израел, Емануел Зисман и Община Кюстендил реализират проект за възстановяване къщата на Димитър Пешев и превръщането й в музей. Постоянно действащата изложба с оригинални вещи, снимки и факсимилета, разказва за събитията от март 1943 г. и за световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани, допринесли за спасяването на евреите в България.Share/Bookmark

100 национални туристически обекта: Къща-музей "Димитър Пешев" град Кюстендил

- 6 км
Местонахождение: град Кюстендил
Надморска височина: 513 m
Население: 51 742
Пощенски код: 2500
Телефонен код: 078

ул. " Цар Симеон І"11

Географски координати:
42.283371, 22.688902


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 9.00 - 17.00 часа
Печат: Да - на касата на музея.
Възможност за нощувка: Хотели в града.
хижа Осогово
На палатка в планината Осогово.
За контакти: телефон: 078/ 55 18 11
Маршрути: Разходка из града.
. Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" град Кюстендил
До хижа Осогово и оттам до:
вр. Кюнек - 1.00 часа
вр. Руен - 3.30 часа
хижа Трите буки - 2 км
хижа Иглика
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010