Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта - Паметник на Христо Ботев и неговата чета в град Козлодуй
100 национални туристически обекта: Паметник на Христо Ботев и неговата чета в град Козлодуй: cнимка 1 100 национални туристически обекта: Паметник на Христо Ботев и неговата чета в град Козлодуй: снимка 2
Описание:

Първия опълченски кръст от акациево дърво висок 3.5-4 м. е положен още на 30.5.1878 год. от Младен Павлов - Козлодуйското даскалче и местното население.

През 1882 год. пак по инициатива на местните жители запазеният и до днес Оброчен каменен кръст. Той се намира на Козлодуйският бряг в непосредствена близост до големият паметник, за който ще стане дума по нататък. На него и досега се четат благодарствените думи на Козлодуйци. След изгниването на първия дървен опълченски кръст е поставен нов такъв.

С цел изграждането на достоен паметник и събирането на средства за него се основава дружество Хр. Ботев - Козлодуйски бряг. То организира шумна кампания през 1905 год. И полага основния камък за изработка на паметника - целта е да бъдат увлечени в святото дело и държавните фактори. Държавата не отпуска пари. Козлодуйци с дарения на пари, строителни материали и труд издигат до 1934 година читалищния дом, но мечтата за построяване на паметника не ги напуска.

През 1932 година по инициатива на културтрегера на Козлодуй - Никола Палашев и с решителната намеса на видния местен общественик Стан Ангелов на Крушов баир /местността намираща се в непосредствена близост до пристанището построено на мястото на слизане на Ботевата чета/ бива създаден живият паметник - инициалите на Христо Ботев, очертани с акациеви дръвчета.

През април 1937 год. Комитета ръководещ дружеството Хр. Ботев - Козлодуйски бряг бива напълно подменен. Той се свързва с Дирекция на водните съобщения - Русе, чрез тази инстанция се осигурява надеждно и бързо проектиране, конкурси, квалифицирано инженерство - отпусната е сумата 600 000 лв. Козлодуйци дали по 10 дена доброволен труд, а с добитъка си извозвали безплатно баластрата за бетоновата колона от дунавското корито.

Създател на паметника бил Стефан Пейчев - родом от Сливен, а каменната облицовка е направена от Козлодуйчанина Асен Илиев.
Паметника е построен през 1939 год. Освещаването му било обявено за 01. 09 1939 год., но на тази дата Германия обявява война на Полша, с което започва Втората световна война. Съобщените по радиото вести, за началото на войната, провалят традиционното празненство. При паметника излязъл с фотограф само зидарят Асен Илиев за да заснеме себе си пред завършената десетилетна мечта на козлодуйци.

Людмила Дамянова, директор на НМП "Радецки"


Share/Bookmark

100 национални туристически обекта - Паметник на Христо Ботев и неговата чета в град Козлодуй

Местонахождение: град Козлодуй
брега на Дунав

Географски координати:
43.797970, 23.677635


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: 24 часа
Печат: Намира се в хижа Козлодуйски бряг. Хижата е в парка Ботев, близо до мястото, където е слязла Ботевата чета през 1876 г.
Възможност за нощувка: хижа Козлодуйски бряг - намира се на брега на Дунав в парка Ботев на 1 час от града.
Хотели в град Козлодуй
На палатка нa брега на Дунав
За контакти: тел. 0973/ 80658, 80744, 80753 (на кораба)
Маршрути: Преход по брега на Дунав
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Паметник на Христо Ботев и неговата чета в град Козлодуй

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2010