Туризъм в България - 100 национални туристически обекта
100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
100 национални туристически обекта: Регионален исторически музей - Враца
100 национални туристически обекта:Регионален исторически музей - Враца: cнимка 1 100 национални туристически обекта:Регионален исторически музей - Враца: снимка 2 100 национални туристически обекта:Регионален исторически музей - Враца: снимка 3
Описание:

През 1976 година за историческия музей е отделено помещение в южното крило на Двореца на културата на площад Христо Ботев. През 1980 година музеят отваря врати. Музейната експозиция обхваща 9 зали и 3 къта.

Експонатите в Историческия музей представят вековната история на град Враца. Изложени са оръдия на труда, предмети от бита - керамика, сребърни и златни съдове, монети и украшения, археологични находки, трите Тракийски съкровища, открити на тази територията - Бекьовско, Врачанско и Галичко и много други.

В зала "Праистория" са представени оръдия на труда и предмети от бита, отнася-ши се до епохата на Неолита Експозицията в зала "Античност и Средновековие" също обхваща голям период от време. В раздела посветен на късноантичната и ранновизантийската епохи са показани експонати отнасящи се за I-VI век и илюстриращи измененията в бита, материалната и духовната култура на местните тракийски племена, които са настъпили след превземането на Балканския полуостров от римляните Разделът посветен на българското средновековие /от края на VII - до края на XIV век/ е представен основно от археологични материали, демонстриращи богатството на материалната и духовната култура на нашия народ през този период. На развитието на бижутерното дело са посветени три витрини, в които са изложени изделия от злато. В залата "Възраждане и национално-освободителна борба", благодарение на оригинални предмети, илюстрации и фотодокументи се проследяват събитията в които са участвали жителите на Враца. Градът има съществен принос за съхранението на българската културна традиция в периода на османското иго, в развитието на просвещението и национално-освободителното движение. Експозицията "Работническо движение" заема три зали и два къта. В първата зала посе-тителите се запознават с кратката стопанска характеристика на Врачанския край и зараж-дането на работническото движение. Залата "Съвременно строителство". Неговата експозиция е основана на фотоси, документи и веществени материали, и с помощтта на аудио-визуална техника се просле-дява икономическия разцвет на Врачанския край в периода от 1952 година до наши дни.


100 национални туристически обекта: Регионален исторически музей - Враца

Местонахождение: Град Враца
пл. "Христо Ботев" №1

Географски координати:
43.200577, 23.547371


Вижте 100 национални туристически обекта на по-голяма карта
Работно време: лято: 9:00-19:00 ч.
зима: 9:00-18:00 ч.
Печат: Да - на касата
Възможност за нощувка: хижа Леденика
На палатка в околностите на хижата - има хубави поляни в близост до хижа Леденика
Хотели в град Враца
За контакти: ЕООД "Турист" - гр. Враца, Дом на туриста, тел. 092/2-92-78, 2-52-95, 3-61-68
Маршрути: До хижа Леденика и оттам до: хижа Пършевица - 11 км по асфалтово шосе и път с трошено-каменна настилка /2,30 часа пеша/
вр. Замбина могила /1209 м/ - 1,20 часа
Галерия със снимки:
100 национални туристически обекта - галерия със снимки на Регионален исторически музей - Враца

100-те национални туристически обекта по :     номер     области     Туризъм в България    Хижите в България
ГоГо Нет e-Shop Интернет фото © ГоГо Нет 2009